Soutěž o nejinspirativnější projekt v rámci OPPS ČR - Polsko 2007-2013

17. 4. 2013 Autor: Roman Klíma

Operační program přeshraniční spolupráce ČR – Polsko 2007-2013 opět vyhlašuje soutěž o nejinspirativnější česko-polský přeshraniční projekt, jehož realizace byla ukončena nejpozději v roce 2012. Projekty s největší podporou hlasujících budou představeny na Výroční akci programu, která se bude konat ve dnech 15. a 16. května 2013 v Kudowě Zdrój, dále budou také zveřejněny na internetových stránkách programu a prezentovány v rámci dalších propagačních aktivit.

Hlasující mají rovněž možnost připojit ke zvolenému projektu svůj komentář. Společný technický sekretariát programu vybere autory tří originálních a poutavých příspěvků, kterým bude zajištěn bezplatný pobyt v rámci Výroční akce a současně budou odměněni zajímavými propagačními předměty. Hlasování bude ukončeno dne 22. dubna 2013.


Za Královéhradecký kraj byly nominovány tyto 3 projekty:

VIA FABRILIS - cesta řemeslných tradic

Modernizace přístupových komunikací k hraničnímu přechodu Olešnice v Orlických horách – Lewin Kłodzki

Třídění komunálních odpadů a bioodpadů v evropském městě Kudowa Zdrój - Náchod, II. etapa


Ostatními regionálními subjekty byly nominovány další 2 projekty, kde jedním z partnerů je subjekt z Královéhradeckého kraje:

Ochrana a racionální hospodaření s vodami povrchovými a podzemními na polsko-českém pohraničí

Cyklostezky v Kladském pomezí - III. etapa


Pokud byste chtěli hlasovat pro projekty nominované Královéhradeckým krajem, případně i pro jiné nominované projekty, navštivte webovou adresu soutěže, kde naleznete podrobné informace, seznam všech nominovaných projektů včetně fotografií a aplikaci pro hlasování.


Česko-polský přeshraniční program patří mezi dva doposud nejúspěšnější programy ze všech 57 evropských přeshraničních programů (značný zájem o program, vysoká míra certifikovaných výdajů, značné úspory na administraci programu, přehledná metodika, nízký počet nesrovnalostí apod.). K dosavadnímu úspěchu programu výrazně přispívají právě žadatelé z regionu Královéhradeckého kraje. Doposud bylo podpořeno již 82 projektů a 273 mikroprojektů, kde jedním z partnerů na české straně je subjekt z Královéhradeckého kraje. Celková výše evropských dotací přidělených na tyto projekty a mikroprojekty dosahuje výše téměř 2 mld. Kč. Jedná o nejvyšší počet projektů a mikroprojektů i výši přidělené dotace v rámci podporovaného území.