Nové centrum v Trutnově poslouží duševně nemocným pacientům

21. 9. 2020

Královéhradecký kraj dokončil v rámci projektu Centra duševního zdraví RIAPS v Trutnově stavbu nového zázemí pro poskytování služeb duševně nemocným pacientům. Investice za necelých 57 milionů korun zajistí lepší propojení zdravotních i sociálních služeb a umožní klientům využívat služby centra v domácím prostředí.

„Kraj přistoupil aktivně k realizaci potřebných opatření, která umožňují změny v poskytování služeb pro duševně nemocné. Mezi ně patří i podpora center duševního zdraví, která umožňují daleko lepší spolupráci mezi sociálními službami, zdravotní péčí a klienty. Pomohou odhalit potíže osob s vážným duševním onemocněním dříve, než bude nutná hospitalizace v psychiatrických zařízeních. Velkou výhodou je nejen komplexnost pohledu, ale především možnost poskytovat služby v terénu, to znamená přicházet za klienty do domácího prostředí. Dříve v terénu takové služby neexistovaly a pro mnohé pacienty se nemocnice stala dlouhodobým domovem,“ říká námětek Aleš Cabicar odpovědný za krajské zdravotnictví.

„Rekonstrukcí budovy bývalého kulturního domu v Trutnově za necelých 57 milionů korun jsme získali adekvátní zázemí a prostory pro poskytování služeb centra. Než ho ale uvedeme do plného provozu, musíme ještě zajistit potřebné vnitřní vybavení, takže klientům poslouží v lednu příštího roku,“ doplňuje radní Václav Řehoř odpovědný za krajské investice.

Centra duševního zdraví představují nový způsob péče o psychiatrické pacienty, ve kterém se kombinují zdravotní a přímo návazné sociální služby pro tyto osoby poskytované v jejich vlastním sociálním prostředí. Kromě přímého poskytování služeb mají i důležitou roli koordinátora poskytované péče.

„V trutnovském centru poskytuje služby multidisciplinární tým, složený ze specializovaných sester, sociálních pracovníků, psychologů a psychiatrů. Významným členem pracovního týmu v rámci personálu je také takzvaný peer konzultant, což je osoba, která má s duševním onemocněním vlastní zkušenost. Její pohled často usnadní těm, kteří zatím léčbu odmítali, její přijetí,“ vysvětluje ředitelka RIAPS v Trutnově Zuzana Kozáková.

Centrum duševního zdraví RIAPS (Regionální institut ambulantních psychosociálních služeb) v Trutnově provozuje Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov, příspěvková organizace Královéhradeckého kraje. Projekt nového zázemí je financován z prostředků Integrovaného operačního programu a krajského rozpočtu. Administraci zajišťuje Centrum investic, rozvoje a inovací Hradec Králové a zhotovitelem stavby je firma Průmstav z Náchoda.

V Královéhradeckém kraji v projektu péče o duševní zdraví fungují dvě zařízení. Kromě zmíněného Centra duševního zdraví Trutnov je klientům k dispozici také Centrum duševního zdraví organizace Péče o duševní zdraví v Hradci Králové.

Fotogalerie