Trutnovská nemocnice od pondělí pozastaví plánované operace

16. 10. 2020

Krajská nemocnice v Trutnově nebude od pondělí 19. října do odvolání provádět plánované chirurgické, ortopedické a gynekologické operace u objednaných pacientů. Cílem je vytvořit dostatečné množství lůžek pro akutní péči o pacienty s nemocí covid-19. Dosud tam byly neakutní operace omezené jen částečně, sdělila dnes ČTK mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Podle ní krajské nemocnice v Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem ve čtvrtek operovaly v plném rozsahu a Oblastní nemocnice Náchod, pod kterou spadá i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, omezovala neakutní operace zatím jen k mírně.

"Přibývající počty pacientů s diagnózou covid-19 a velký tlak na vyčleňování lůžek v nemocnicích přivádí nemocnici Trutnov k dočasnému pozastavení plánované operativy," uvedla Chytilová.

Alespoň částečné obnovení operativy plánuje trutnovská nemocnice v nejbližším možném termínu. "Byl bych rád, aby tento výpadek operativy byl pouze několikadenní," uvedl ředitel nemocnice Miroslav Procházka.

V nemocnicích hradeckého kraje je v současnosti 142 lůžek pro pacienty s covid-19, z toho 27 intenzivních lůžek. "Stále máme možnost kapacitu řádově o desítky standardních lůžek navýšit. Obsazenost je nyní více než dvoutřetinová, ventilovaná lůžka obdobně, počty pacientů rychle přibývají," řekla ČTK Chytilová.

Trutnovská nemocnice má pro pacienty s koronavirem 12 standardních lůžek a dvě lůžka vybavená plicními ventilátory. Ve čtvrtek odpoledne tam bylo hospitalizováno 12 pacientů s covidem-19. "Pokud se z důvodu zvýšené nemocnosti zaměstnanců nezhorší personální situace, předpokládá trutnovská nemocnice rozšíření kapacity standardních lůžek pro pacienty s covid-19 téměř na dvojnásobek současného stavu," uvedla Chytilová.

Epidemická situace v kraji se zhoršuje, denně přibývá 400 až 500 nových případů nákaz koronaviru, v regionu probíhá komunitní šíření, uvedli hygienici. Krajské nemocnice, které v očekávání většího množství pacientů s covidem v poslední době rozšiřují počty covidových lůžek, bojují s nedostatek zdravotnického personálu. Podle Chytilové v krajských nemocnicích chybí desítky zdravotníků z důvodu ošetřování člena rodiny (OČR) i nemocenské a další desítky pracují v tzv. pracovní karanténě. "Například 50 zaměstnanců trutnovské nemocnice je v pracovní neschopnosti, 15 sester na OČR," řekla ČTK Chytilová.

I když by měli v příštím týdnu v trutnovské nemocnici začít pomáhat medici a studenti zdravotnických škol, nemocnice žádá o pomoc dobrovolníky z regionu se zdravotnickým vzděláním. "Uvítáme jakoukoliv pomoc externích zdravotníků, s ohledem na jejich vzdělání a profesní i časové možnosti," uvedl Procházka. Podobný apel tento týden vyslala i nemocnice v Náchodě. "Pomoc lidí se zdravotnickým vzděláním uvítají všechny nemocnice v kraji, nabídky již máme," řekla ČTK Chytilová.

Nemocnice hradeckého kraje koordinují postup se státní Fakultní nemocnicí Hradec Králové, která také pečuje o pacienty s covidem.