Vile v areálu gymnázia J. K. Tyla se vrátí podoba z dob Josefa Gočára

15. 9. 2020

Začala rekonstrukce vily, která je součástí hradeckého Gymnázia J. K. Tyla. Vila byla postavena ve 20. letech minulého století podle plánů slavného architekta Josefa Gočára a sloužila jako rodinný dům pro ředitele. Kulturní památce má její původní podobu vrátit investice za více jak 12 milionů korun.

Jsem moc ráda, že konečně dojde ke komplexní obnově areálu gymnázia dle návrhu Josefa Gočára a že i tímto dáváme poctu jeho nadčasové architektuře školních budov. Do projektu vzpomínkových akcí Fenomén Gočár se Královéhradecký kraj připojuje reálnou revitalizací ředitelské vily,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

Stavební úpravy mají zachovat původní charakter a vzhled objektu včetně původního materiálového a barevného řešení, a navíc odstraní nevhodné úpravy z pozdější doby. Například všechna okna a dveře nahradí repliky těch původních nebo se vymění nevhodný obklad soklu.

Dále dojde k dispoziční úpravě vstupní haly a výměně podlahových konstrukcí, rekonstrukci stropů nad druhým nadzemním podlažím, výměně střešní krytiny a oplechování. Součástí stavebních prací je také provedení hydroizolace a rekonstrukce kanalizace, vody, elektrických rozvodů, ústředního topení a vzduchotechniky. Součástí zakázky jsou také parkové úpravy.

Vila má dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží. Kryta je stanovou střechou s francouzskými taškami a prejzy na hřebenech. Její rekonstrukce začala během prázdnin a potrvá přibližně rok. Kraj za opravy zaplatí 12 milionů korun.

Hlavní budova hradeckého gymnázia prošla rozsáhlou rekonstrukcí v roce 2014 a přišla na téměř 100 milionů korun. Na zhruba dvě třetiny nákladů tehdy kraj získal dotaci z evropských fondů.

Fotogalerie