Nultá etapa rekonstrukce náchodské nemocnice začne v březnu

25. 2. 2014 Autor: Martina Götzová

Královéhradecký kraj za nultou etapu rekonstrukce náchodské nemocnice zaplatí 35,8 milionů korun bez DPH. Začátek etapy se plánuje na 31. března. Smlouvu o dílo už dodavatelská firma BAK podepsala a za kraj ji do konce tohoto týdne podepíše hejtman Lubomír Franc.

Nultá etapa rekonstrukce náchodské nemocnice začne v březnu

Nultá etapa znamená především vybudování nové páteřní komunikace, na které navazují další přípravné práce, jako například bourání stávajících komunikací, zpevněných ploch, zídek a odpadového hospodářství, rušení sítí a realizace nových přeložek jednotlivých sítí,“ říká Josef Dvořák, krajský radní pro oblast investic. Dále se plánuje výstavba nového vjezdu do budovy „D“, objektu medicinálních plynů, odpadového hospodářství, parkoviště u budovy „G“ a podzemní spojovací koridor od stávající jídelny „L“ k budově „J“. Součástí tohoto záměru je zakončení nulté etapy terénní a sadovou úpravou. „Hlavní páteřní komunikace bude opatřena vrchním asfaltem až po skončení celé výstavby,“ doplňuje radní Dvořák.

Nultá etapa je pro další výstavbu náchodské nemocnice velmi významná. Odstraní se například problémy s příjezdem vozů záchranné služby, až se začne v areálu skutečně stavět,“ vysvětluje hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Vyřeší se také neustálý boj s parkováním. Nad budovou „G“ bude vystavěno nové parkoviště s 80 parkovacími místy. „Vyhneme se tak dopravnímu kolapsu při samotné výstavbě,“ dodává hejtman.

Podle všeho začne nultá etapa 31. března a skončí 30. září tohoto roku. Její cena byla původně odhadnuta na 61 milionů korun bez DPH, z veřejné soutěže ale vzešla cena o 26 milionů nižší, tedy 35,8 milionů korun bez DPH. Závěrem letošního roku by mělo být vypsáno výběrové řízení na dodavatele první etapy stavby, která by měla odstartovat na jaře 2015.