Nová Pasa: cesta do Broumova je bezpečnější a pohodlnější

11. 10. 2013

Více než tříkilometrové stoupání Pasa, kterým řidiči cestují z Náchoda do Broumova, se dnes během odpoledne otevře po rozsáhlé rekonstrukci plnému silničnímu provozu. Historická modernizace životně důležitého úseku silnice mezi broumovským výběžkem a Náchodem tak končí. Díky rekonstrukci, která probíhala během dvou let, má nyní silnice stoupací pruhy, které ji rozšířily, a zcela moderní povrch. Cestování do Broumova je tak konečně bezpečnější a pohodlnější.

„Silnice je jedinou spojnicí mezi Náchodem a Broumovem, po které proudí kamiony, linkové autobusy či vozy sanitek záchranářů. Proto je její význam pro celou oblast klíčový. Stavělo se na zhruba tříkilometrovém úseku, který patří především v zimě k nejnebezpečnějším. Modernizace začala vloni v blízkosti křižovatky na Jetřichov, hlavní část práce se během úplné uzavírky silnice podařilo dokončit během letošního léta,“ řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Rekonstrukce silnice vyšla na zhruba 89 milionů korun, většinu nákladů pokryla dotace z Evropské unie.

Kvůli rozšíření průsmyku museli stavbaři vybudovat masivní násyp v bezmála jeden a půl kilometrové délce. „Celkově tak bylo nutné jen kvůli vybudování násypů přemístit na 55 tisíc kubíků materiálu. Výška náspu v některých úsecích dosahuje až osmi metrů. Došlo také k vyztužení násypového tělesa geosyntetickými rohožemi. Na stavbě, jejíž průběh byl celkově velice náročný a komplikovaný, se pracovalo většinou sedm dní v týdnu,“ popsal podrobnosti stavby Petr Křenek, ředitel oblastního závodu SEVER společnosti M-SILNICE, která stavbu prováděla.