Den Ukrajiny ve Vrchlabí

4. 2. 2020

Město Vrchlabí ve spolupráci s Velvyslanectvím Ukrajiny a Regionálním ukrajinským spolkem ve východních Čechách připravily dne 22. ledna 2020 celodenní program pro veřejnost i odborníky o Ukrajině, zejména o partnerské Zakarpatské oblasti.

Dopoledne probíhaly přednášky pro veřejnost, základní školy a gymnázia. Jak se žije na Zakarpatí, jaký je národní folklor, společná historie za 1. republiky. O tom si mohli povídat žáci a studenti se zástupci ukrajinského spolku.

Odpoledne se setkali naopak odborníci z různých oblastí, kteří se vzájemně informovali o možnostech pomoci a o rozvoji spolupráce na různých úrovních obcí, spolků, organizací až po celokrajské aktivity. Prezentaci o rozvojové spolupráci i dalších podpůrných aktivitách měla například Šárka Řechková ze Svazu měst a obcí České republiky. Roman Klíma z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje účastníkům představil dotační programy a fondy, které mohou čeští a ukrajinští partneři společně využít na čerpání finančních prostředků pro kulturní, sportovní nebo třeba vědecké mezinárodní aktivity. Vzhledem k tomu, že se jednání účastnili zástupci z města Ťačiv a obce Uhla na Zakarpatí a zároveň představitelé českých obcí, můžeme věřit v nové společné projekty.

Vedoucí oddělení zahraničních vztahů Tereza Nyklíčková představila spolupráci kraje s regionem Zakarpatí. Počítačové stanice, sanitka, ložní prádlo nebo deky – to vše již putovalo do Ťačivského regionu, do škol a zdravotnických zařízení. Nejvíc si však cení výměnných pobytů dětí, které otvírají budoucí pevné vztahy.

Velvyslanec Ukrajiny Jevhen Petrovič Perebyjnis spolu se senátorem a starostou města Vrchlabí Janem Sobotkou otevřeli výstavu „Ke kořenům – Ukrajina krojů a tradic“.

Fotogalerie