Silniční síť v Královéhradeckém kraji

4. 7. 2023 Autor: Jana Šafářová

Královéhradecký kraj patří mezi regiony s hustou silniční sítí, ale s nízkým podílem dálnic a rychlostních silnic. Celkem se v kraji nachází více než 3 700 km silnic.

Hlavní dopravní osu Královéhradeckého kraje tvoří dálnice D11 Praha - Hradec Králové a na ni navazující silnice I/11 Hradec Králové - Týniště nad Orlicí - Kostelec nad Orlicí - Vamberk - Pardubický kraj.

Další páteřní komunikací v regionu je silnice I/35 vedoucí v ose Liberec – Hradec Králové – Olomouc, silnice I/14 v trase Liberec – Trutnov – Náchod – Pardubický kraj a silnice I/37 z Trutnova přes Jaroměř, Hradec Králové, směřující do Pardubického kraje.

Území Královéhradeckého kraje protínají dvě mezinárodní silnice E67 z Prahy do Helsinek (dálnice D11 a silnice I/33) a E442 z Karlových Varů do Žiliny (silnice I/35 a I/31).

V současnosti je plánovaná dostavba 36 km dálnice D35 (Plotiště nad Labem – Úlibice) a 40,8 km dálnice D11 (Jaroměř – státní hranice s Polskem). Dálnice D11 je součástí evropské hlavní sítě TEN-T Core Network, která tvoří nejdůležitější transevropské tahy spojující nejvýznamnější evropské aglomerace a průmyslové oblasti.

Vlastníkem dálnic a silnic I. třídy je stát, majetkovým správcem Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Základním předmětem činnosti organizace ŘSD je výkon vlastnických práv státu k nemovitostem tvořícím dálnice a silnice I. třídy, zabezpečení správy, údržby a oprav dálnic a silnic I. třídy a zabezpečení výstavby a modernizace dálnic a silnic I. třídy.

Odkaz na ŘSD zde.

Dálnice v Královéhradeckém kraji: D11, D35

Silnice I. třídy v Královéhradeckém kraji: I/11, I/14, I/16, I/31, I/32, I/33, I/35, I/36, I/37

Regionální silniční síť Královéhradeckého kraje je převážně tvořena silnicemi II. a III. třídy, jejichž vlastníkem je Královéhradecký kraj. Regionální silniční síť tvoří cca 3,3 tis. km silnic II. a III. třídy.

Kategorizace silniční sítě Královéhradeckého kraje zde.

Celostátní sčítání dopravy 2016

Celostátní sčítání dopravy je prováděné v pětiletých intervalech. Výsledky poskytují informace o ročních průměrných denních intenzitách vozidel (RPDI) za 24 hod.

Kompletní výsledky posledního sčítání v roce 2020 i za předchozí období zde.

Soubory ke stažení