Odpověď na žádost o informace doručenou dne 24.08.2020

9. 9. 2020 Autor: Vladimír Kučera

informace k záměru Královéhradeckého kraje č. 78/2020 směnit nemovitý majetek

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 24.08.2020
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-85/OP/2020

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí 
LINKA | MOBIL: 495 817 585 
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 08.09.2020

Počet listů: 3
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne24.08.2020

Vážená paní starostko,

dne 24.08.2020 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

„1. Jaké jsou důvody pro směnu pozemků vymezených záměrem číslo 78/2020 Královéhradeckého kraje směnit nemovitý majetek podrobně označený v tomto záměru, nacházející se v katastrálním území Kvasiny, tj. nemovitých věcí, které měly sloužit pro výstavbu izolačního opatření - ochranného protihlukového válu v kú. Kvasiny.

2. S ohledem k záměru číslo 78/2020 Královéhradeckého kraje směnit nemovitý majetek podrobně označený v těchto záměrech, nacházející se v katastrálním území Kvasiny žádáme sdělení:

  • - zda nějaké subjekty iniciovaly směnu pozemků či o tuto směnu projevily zájem, včetně označení těchto subjektů a včetně případných písemných záznamů a ujednání s těmito subjekty;
  • - zda byla směna pozemků s nějakými subjekty projednávána, včetně označení těchto subjektů a včetně případných písemných záznamů a ujednání s těmito subjekty;

3. Jakým způsobem bude Královéhradecký kraj, v případě realizace zamýšlené směny pozemků, garantovat výstavbu izolačního opatření - valu v kú. Kvasiny, kvůli kterému mimo jiné pozemky uvedené v Záměru č. 78/2020 vykupoval a kde je KHK investorem z UV č. 97 ze dne 9. února 2015 a UV č. 469 ze dne 21. června 2017, a ke které se KHK zavázal v Memorandu a Smlouvě o spolupráci s obcemi.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-85/OP/2020, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání informací byla požádána společnost CIRI Centrum investic, rozvoje a inovací, regionální investiční a rozvojová agentura Královéhradeckého kraje (dále také CIRI), která příslušné podklady zajišťuje. CIRI k jednotlivým bodům Vaší žádosti poskytlo následující informace.

1. Jaké jsou důvody pro směnu pozemků vymezených záměrem číslo 78/2020 Královéhradeckého kraje směnit nemovitý majetek podrobně označený v tomto záměru, nacházející se v katastrálním území Kvasiny, tj. nemovitých věcí, které měly sloužit pro výstavbu izolačního opatření - ochranného protihlukového válu v kú. Kvasiny.

Pozemky určené pro směnu dle záměru číslo 78/2020 jsou nabízeny pro směnu pozemků pro získání pozemků nutných pro případné další investiční akce Královéhradeckého kraje. Případně je možné, že se přihlásí okruh zájemců, který nabídne pro investiční účely jiné pozemky. Okruh potencionálních uchazečů je samozřejmě otevřený.

2. S ohledem k záměru číslo 78/2020 Královéhradeckého kraje směnit nemovitý majetek podrobně označený v těchto záměrech, nacházející se v katastrálním území Kvasiny žádáme sdělení:

  • - zda nějaké subjekty iniciovaly směnu pozemků či o tuto směnu projevily zájem, včetně označení těchto subjektů a včetně případných písemných záznamů a ujednání s těmito subjekty;
  • - zda byla směna pozemků s nějakými subjekty projednávána, včetně označení těchto subjektů a včetně případných písemných záznamů a ujednání s těmito subjekty;

Při průběžných jednáních (strategická komise Ministerstva průmyslu a obchodu, výrobní výbor pro akci Rozvoj centrální zóny a dopravní infrastruktury atd.), která se týkají projektu Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice – Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém regionu, projevili zatím v neformální a obecné rovině zástupci společnosti Škoda Auto a.s. zájem o pozemky v části Kvasiny – Sever.

3. Jakým způsobem bude Královéhradecký kraj, v případě realizace zamýšlené směny pozemků, garantovat výstavbu izolačního opatření - valu v kú. Kvasiny, kvůli kterému mimo jiné pozemky uvedené v Záměru č. 78/2020 vykupoval a kde je KHK investorem z UV č. 97 ze dne 9. února 2015 a UV č. 469 ze dne 21. června 2017, a ke které se KHK zavázal v Memorandu a Smlouvě o spolupráci s obcemi.

Královéhradecký kraj není garantem výstavby izolačního opatření. Toto je dáno Územním plánem obce Kvasiny. Královéhradecký kraj vykupoval pozemky pro Průmyslovou zónu (PZ) Kvasiny – sever z vlastních prostředků (nyní určené pro směnu) se záměrem realizovat průmyslovou zónu včetně izolačního opatření.

Královéhradecký kraj nemůže svým závazkům dostát, protože se mu nepodařilo vykoupit pozemky od obce Kvasiny, přestože tato byla zavázána Memorandem a Smlouvou o spolupráci s obcemi, a dále smlouvou o smlouvě budoucí kupní, která byla jednostranně obcí Kvasiny vypovězena z důvodů, které Královéhradecký kraj do dnešního dne považuje za protiprávní.

V tuto dobu chybí také výkup od jednoho ze soukromých vlastníků.

V současné době je odložena registrace dle programu Podpora podnikatelských nemovitostí a infrastruktury (PPNI) na Průmyslovou zónu (PZ) Kvasiny – sever na základě jednání strategické komise Ministerstva průmyslu a obchodu dne 10.03.2020.

Královéhradecký kraj v případě potencionální směny pozemků dle záměru číslo 78/2020 předpokládá, že součástí smlouvy směnné bude závazek směnitele na pozemcích nabytých na základě smlouvy směnné realizovat všechna opatření vyplývající z územního plánu obce Kvasiny.

Odpověď na žádost Vám zasíláme elektronicky prostřednictvím datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

v z. Mgr. Vladimír Kučera v. r.
právník oddělení stížností a dozoru obcí