Mensa - organizátor Logické olympiády, výsledky krajského kola LO 4.11.2016

7. 11. 2016 Autor: Martina Svatoňová

Mensa je mezinárodní nevládní organizace založená roku 1946 v Oxfordu, která sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Česká pobočka Mensy existuje od roku 1991 a nyní má již více než 4 500 členů. Zabývá se mimo jiné vzděláváním dětí, podporuje rozvoj nadaných dětí po celé republice, organizuje Logickou olympiádu, zřizuje Kluby nadaných dětí, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní tábory a jiné akce pro děti a jako jediná Mensa na světě zřizuje vlastní Mensa gymnázium – osmileté gymnázium pro nadané studenty.

Obliba Logické olympiády stále vzrůstá. Počet registrovaných soutěžících se každoročně zvyšuje o několik tisíc. Letos se přihlásilo rekordních 61 451 dětí z 2 902 škol z celé České republiky. „V soutěži nerozhodují naučené znalosti, ale přirozené rozumové schopnosti, a proto se soutěže mohou účastnit děti již od 3 let až po středoškoláky,“ vysvětluje předseda Mensy Petr Mazal. „Soutěž má za cíl jak odhalovat skryté talenty a pěstovat v žácích samostatné a kreativní myšlení, tak upozorňovat veřejnost na to, že tento typ myšlení je prospěšný celé společnosti a měla by mu být věnována náležitá pozornost,“ doplnil Mazal.

Dne 4. 11. 2016 se v budově Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v Hradci Králové uskutečnilo krajské kolo již 9. ročníku Logické olympiády pořádané Mensou ČR. Ve třech kategoriích se utkalo 146 regionálně nejúspěšnějších řešitelů, kteří v nominačním kole obstáli v tvrdé konkurenci 2 255 soutěžících z celého Královéhradeckého kraje.

V kategorii A nad celkem 49 soutěžícími z prvního stupně základních škol zvítězil Jan Dresler, žák 5. ročníku hradecké Základní školy Milady Horákové. První místo mezi 51 žáky druhého stupně základních škol soutěžícími v kategorii B si vybojoval Tomáš Pokorný z kvarty osmiletého hradeckého Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína. A v neposlední řadě Michal Preclík ze 4. ročníku hradeckého Gymnázia J. K. Tyla na své cestě k vítězství v kategorii C překonal 45 soutěžících ze středních škol Královéhradeckého kraje.

Ve svém zápolení budou vítězové pokračovat v celostátním kole konaném v pondělí 28. 11. 2016 již tradičně v Míčovně Pražského hradu. Soutěž je podporována Nadací The Kellner Family Foundation, školou Open Gate, Královéhradeckým kraje a Statutárním městem Hradec Králové.

Kontakt pro školy, zájemce a poskytnutí dalších informací:

Marta Kubánková

krajská koordinátorka Logické olympiády

marta.kubankova@gmail.com, kralovehradeckykraj@logickaolympiada.cz

+420 731 479 032