Analytici očekávají letos další zpomalení růstu českého průmyslu

15. 5. 2019 Autor: Lenka Dušková

Další zpomalení růstu českého průmyslu očekávají v letošním roce analytici oslovení ČTK. Důvodem je především klesající průmyslová aktivita v Německu. Průmyslová produkce v ČR po lednovém poklesu v únoru meziročně vzrostla o 1,5 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Za únorovým růstem průmyslu je podle analytiků především loňská nižší srovnávací základna.

"Únorový výsledek průmyslu vykreslil přeci jen o něco optimističtější obrázek než lednový. Produkce řady důležitých odvětví se buď překlopila z meziročního poklesu k růstu (elektrická zařízení, stroje a zařízení, plasty) nebo zmírnila svůj meziroční propad (motorová vozidla). Pravdou je, že proti lednu hrála v únoru jistou roli nižší srovnávací hladina," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Částečně za výsledky stojí nižší srovnávací základna ve výrobě elektřiny z minulého roku kvůli odstávce v jaderné elektrárně Temelín, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. V loňském roce průmysl vzrostl mírně nad tři procenta, pro letošní rok Seidler předpokládá zpomalení ke dvěma procentům. Pohled na výsledky českého průmyslu v únoru přináší smíšené pocity, uvedl analytik Deloitte David Marek. Tržby se meziročně zvýšily o solidních 3,6 procenta, exportní tržby dokonce o 4,9 procenta. Objem výroby ovšem vzrostl jen o 1,5 procenta. Nové zakázky rostly ještě pomaleji a zaměstnanost dokonce meziročně klesla, připomněl. Vzhledem k vnějším podmínkám, tedy fakticky klesající průmyslové aktivitě v Německu, nelze momentálně silný růst ze strany tuzemského průmyslu čekat, dodal analytik Generali Investment Radomír Jáč. Nové zakázky v průmyslu rostly obdobným tempem jako výroba a i zakázky tak podle něj naznačují, že akcelerace růstu výroby není v nejbližších měsících pravděpodobná. Průmysl může ještě několik měsíců balancovat na hraně recese, uvedla analytička ČSOB Irena Procházková. Nicméně jeho slabší výkon může podle ní krátkodobě vykompenzovat příznivý vývoj ve službách. Ne však v takové míře, aby ekonomika mohla dosáhnout téměř tříprocentního růstu jako v loňském roce, odhadla.

Analytici: Stavebnictví by měla táhnout dopravní infrastruktura

České stavebnictví by měla letos táhnout hlavně výstavba dopravní infrastruktury. Naopak bytová výstavba je nižší než v době recese a kvůli pomalému povolování stavby bytů se situace v blízké době jen těžko zlepší. Uvedli to analytici, které ČTK oslovila. Za první dva měsíce stavebnictví meziročně kleslo o 3,7 procenta, v únoru o 5,8 procenta vzrostlo. "Po lednovém propadu, za nímž rozhodně nestál nedostatek zakázek, ale počasí a vysoký srovnávací základ, se výsledky stavebnictví opět vrátily k normálu," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. V lednu stavebnictví meziročně kleslo o 13,2 procenta. Podle Dufka jsou vyhlídky stavebnictví pro další měsíce příznivé. "Podstatným faktorem však zůstává ochota veřejného sektoru investovat, a to zejména v době, kdy ekonomika ztrácí na tempu. Otázkou je, zda v důsledku expanze sociálních výdajů nebude vláda své investiční akce časem seškrtávat," doplnil Dufek. Bytová výstavba je podle něj slabá, nových bytů se staví méně než v době recese v letech 2012 a 2013. "Rekordní ceny bytů jsou pak už jen důsledkem velmi slabé nabídky dlouhodobě brzděné byrokracií," dodal. Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy rostlo stavebnictví v únoru nejrychleji od loňského října. "Ovšem stavebnictví nadále naráží na své kapacitní limity. Potýká se s nedostatkem vhodné pracovní síly. Potíží je také například nedostatek stavebního materiálu. To všechno se promítá do rychlého růstu cen stavebních prací. Stavebnictví letos zpomalí a poroste jen tempem těsně nad nulou," sdělil. Za celý loňský rok stavebnictví meziročně vzrostlo o 9,2 procenta, nejvíce od roku 2003. Analytička Komerční banky Jana Steckerová uvedla, že hlavním tahounem stavební výroby by letos mělo být inženýrské stavitelství. "Velké množství projektů je naplánováno jak v silniční, tak i železní infrastruktuře. Solidní by měla zůstat poptávka po bydlení, ač ta má svůj boom již zřejmě za sebou," podotkla Steckerová. Stavebnictví letos podle ní vzroste o 0,5 procenta. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Jiřího Nouzy únorový výsledek potvrzuje růstový trend, který byl pro stavebnictví charakteristický v posledních dvou letech. "Pokračující dobré výsledky lze očekávat i v dalších měsících," dodal Nouza. zdroj: ČTK

Fotogalerie