Výroční zpráva za rok 2005

3. 2. 2006

VÝROČNÍ ZPRÁVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE
ZA KALENDÁŘNÍ ROK 2005

o činnosti jeho orgánů v oblasti poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů

1. Počet podaných žádostí o informace
V kalendářním roce 2005 bylo u Krajského úřadu Královéhradeckého kraje podáno celkem 37 písemných žádostí o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Z podaných žádostí směřovalo 35 na Krajský úřad Královéhradeckého kraje, 2 žádosti byly adresovány Radě Královéhradeckého kraje.

2. Počet podaných odvolání proti rozhodnutí
U Krajského úřadu Královéhradeckého kraje byla v kalendářním roce 2005 podána 2 odvolání proti rozhodnutím Krajského úřadu Královéhradeckého kraje o odepření informací, vydaným podle § 15 odst.1 zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

3. Opis podstatných částí každého rozsudku soudu
V kalendářním roce 2005 nebyl soudem v řízení o žalobě proti rozhodnutí orgánu Královéhradeckého kraje vydaném v oblasti poskytování informací, vyhlášen žádný rozsudek.

4. Výsledky řízení o sankcích za nedodržování zákona o svobodném přístupu k informacím
V kalendářním roce 2005 nebylo zahájeno žádné řízení o sankcích za nedodržování zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

5. Další informace vztahující se k uplatňování zákona o svobodném přístupu k informacím
Agendu vztahující se k žádostem o poskytnutí informace podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů vede odbor kancelář hejtmana Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Uvedený odbor zaevidoval každou písemnou žádost včetně žádostí podaných elektronickou poštou. Žádost byla vyřízena odborem krajského úřadu, jehož náplně činnosti se týkala, popř. tento odbor připravil podklady pro vyřízení žádosti příslušnému orgánu Královéhradeckého kraje, jemuž byla žádost adresována.

Ústní podání se neevidovala a o poskytnutí informací se nepořizoval záznam. Tyto žádosti vyřídil zaměstnanec Královéhradeckého kraje zařazený do Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (dále jen „úředník“), jemuž byly požadované informace známy. Pokud se žadatel obrátil s ústní žádostí o poskytnutí informace na věcně nepříslušný odbor krajského úřadu, bylo povinností úředníka odkázat jej na odbor, u něhož může požadovanou informaci získat, popř. mu sdělit kontakt na odbor kancelář hejtmana.

Na postup úředníků nebyla v souvislosti s vyřizováním žádostí o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů podána žádná stížnost

 V Hradci Králové dne 25. ledna 2006

Ing. Pavel Bradík
hejtman Královéhradeckého kraje