Zelený úřad

23. 2. 2022 Autor: Ondřej Slavík

Krajský úřad Královéhradeckého kraje se přihlásil k myšlence ekologicky šetrného provozu zavedením některých opatření zejména v oblasti třídění odpadů, preferencí renovovaných náplní a tonerů, úklidových služeb s certifikací šetrného chování vůči životnímu prostředí, opatření k energetickým úsporám. Komplexní pojetí environmentálně šetrného provozu je možné naplnit řadou konkrétních a praktických opatření:

  • Preference kancelářského materiálu z recyklovatelného papíru (sešity, bloky, obálky, tiskopisy, šanony, pořadače), případně recyklovaný kancelářský papír k tisku a kopírování, hygienické výrobky z recyklovaného papíru - ručníky, utěrky, ubrousky, toaletní papír.

  • Preference výrobků s označením „ekologicky šetrný výrobek“, kam patří zejména čistící prostředky bez fosfátu a chloru, nátěrové hmoty a laky na bázi vody, pracovní pomůcky z tradičních materiálů s vyloučením plastů, ekologický posypový materiál a další výrobky splňující kritéria ekologické šetrnosti a hygienické nezávadnosti.

  • V oblasti stravování preferovat vratné obaly namísto PET lahví. V závislosti na lokálních podmínkách prosadit nabídku regionálních produktů.

  • V oblasti odpadového hospodářství je důležité předcházení vzniku odpadů, šetření kancelářského papíru, oboustranný tisk, zvyšování podílu elektronické komunikace, důsledné třídění odpadů též s ohledem na nerecyklovatelné a nebezpečné složky(baterie, zářivky, tonery). Doplňkovou formu zneškodnění odpadů mohou představovat kompostéry na organický odpad (tráva z údržby okolí budovy, kuchyňský odpad, zbytky potravin).

  • Opatření vedoucí k energetickým úsporám, tj. energeticky úsporné stavební provedení budov, úsporné a alternativní zdroje vytápění s účinnou regulací, solární systémy, regulační a kontrolní mechanismy, termostatická čidla, úsporná svítidla, nastavitelné režimy vytápění, osvětlení, využívání elektrických spotřebičů a kancelářské techniky.

  • Úspěšná aplikace ekologicky šetrného provozu se neobejde bez všeobecné podpory samotných pracovníků úřadu. Na tomto místě je důležitá osvěta pracovníků směřující k získání pozitivní motivace k dodržování dohodnutých pravidel ekologicky šetrného chování.