Každou první středu v měsíci muzea a galerie v Královéhradeckém kraji otevírají lidem zdarma

28. 2. 2023 Autor: Lukáš Vaníček

Každou první středu v měsíci nabízejí volný vstup bezmála dvě desítky muzeí, galerií a hvězdáren v Královéhradeckém kraji. Pro děti do 10 let a seniory starší 65 let bude platit volný vstup od prosince do konce příštího roku na všechny dny v měsíci.

Vedení Královéhradeckého kraje chce tímto krokem lidem nabídnout v současné nelehké době snazší cestu za zážitky, které krajská muzea, galerie a hvězdárny nabízí. Kraj si zároveň slibuje i zvýšení návštěvnosti těchto zařízení. „Zvolili jsme poměrně zapamatovatelný termín: zkoušky sirén, které každé první středeční poledne zní celou zemí, budou lidem připomínat, že právě tento den mohou vyrazit s celou rodinou na řadu míst v kraji za kulturou bezplatně. Předpokládáme, že si díky tomuto kroku unikátní expozice našich galerií či muzeí prohlédnou i návštěvníci, kteří je dosud nenavštívili, a díky této zkušenosti se budou za krajskou kulturou vracet,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a oblast sociálních věcí.

1
GMU HK

Bezplatnou návštěvu každou první středu v měsíci nabídnou bezmála dvě desítky expozic v regionu, které zároveň umožní bezplatný vstup návštěvníkům do 10 a nad 65 let ve všechny dny. V boji s dopady energetické krize a vysoké inflace přichází Královéhradecký kraj s řadou opatření, která mají nad rámec kroků nabízených státem přinést lidem další pomoc: bezplatný vstup do kulturních institucí je jen jedním z nich.

Instituce, které od prosince 2022 do konce roku 2023 nabízí volné vstupné: