Integrovaný operační program

27. 11. 2008 Autor: Roman Klíma

Finanční prostředky programu jsou určeny k rozvoji veřejné správy, cestovního ruchu, kultury, informační společnosti, podpoře zaměstnanosti, péči o zdraví obyvatel, ke zlepšení jejich bydlení a bezpečnosti. Jeho cílem je tak celoplošně zvýšit kvalitu života v Česku, ve městech i na venkově, čímž se zvýší atraktivita ČR pro život a práci obyvatel, také pro větší příliv zahraničních investic.


Zpět na přehled programů a iniciativ


Příklady typových aktivit, které je možné financovat

- modernizace veřejné správy - úřady veřejné správy jsou podpořeny při digitalizaci dat, se kterými pracují a zavádění jednotných registrů, které zrychlí jejich práci na celém území ČR. Investice směřují i do zlepšení vybavení úřadů, tedy do nákupů nových počítačů a programů. Pokračuje se také v podpoře zavádění elektronické veřejné správy, tedy tzv. eGovernment, díky které mohou občané se svým úřadem komunikovat a vyřizovat žádosti prostřednictvím internetu.

- zvýšení kvality veřejných sližeb - značná část prostředků je určena pro rozšiřování služeb sociální a zdravotní péče, podpory zaměstnanosti a zvyšování veřejné bezpečnosti. Poskytovatelé sociální pomoci získávají podporu při rozšiřování kapacit svých středisek a služeb umožňujících návrat příslušníkům nejvíce ohrožených skupin zpět do pracovního procesu. Investice mohou získat nemocnice, které budou modernizovat své přístrojové zařízení, přičemž pozornost bude patřit centrům komplexní onkologické pomoci. Podpořeny jsou i projekty motivující obyvatele ke zdravému životnímu stylu a lepší zdravotní prevenci. V oblasti bezpečnosti je důraz kladen na modernizaci řízení během krizových situací a na podporu praktických výcviků.

- podpora cestovního ruchu - stát, jako vlastník značného počtu kulturních a historických památek, může žádat o dotace na jejich obnovu a následné využití a to především v oblastech zajímavých pro rozvoj cestovního ruchu. Soukromé i veřejné organizace jsou podporovány při zavádění národních i mezinárodních standardů z oblasti cestovního ruchu (jedná se o zavádění certifikací, přípravu manuálů apod.). Více financí bude určeno také pro propagaci České republiky jako atraktivní destinace cestovatelů.

- podpora bydlení - je určena pro vybraná větší města ČR (nad 20 tis. obyvatel), která mohou získat podporu pro obnovu veřejných prostranství vybraných problémových sídlišť, tedy na úpravu zeleně, chodníků, laviček, budování rekreačních a parkovacích ploch apod. Dále se podpora zaměřuje na ekologické a energeticky efektivní sanace bytových domů.


Příklady subjektů, které mohou být žadateli

Organizační složky státu a jimi zřizované příspěvkové organizace; kraje, obce (svazky obcí) a jimi zřizované organizace; Policie ČR; nestátní neziskové organizace; podnikatelé.


Prováděcí dokument

Prováděcí dokument


Harmonogram výzev

Harmonogram výzev


Kde získáte bližší informace a koho můžete kontaktovat

Řídícím orgánem IOP je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Odbor řízení operačních programů

Internetové stránky: www.strukturalni-fondy.cz

Kontaktní email: iop@mmr.cz


Kolik peněz je k dispozici

Alokace pro programovací období 2007 - 2013: 1 553 mil. EUR (cca 43,5 mld. CZK*) ze zdrojů Společenství; 274 mil. EUR (cca 7,7 mld. CZK*) z národních zdrojů.


* přepočteno dle kurzu 1 EUR = 28 CZK