Operační program Výzkum a vývoj pro inovace

25. 8. 2017 Autor: Roman Klíma

Program je zaměřen na posílení konkurenceschopnosti ČR prostřednictvím lépe nastavených podmínek pro existenci a působení výzkumných, vývojových a proinovačních center, vysokých škol apod. Nutností je především zvýšení kapacit stávajících center a vznik nových institucí v regionech ČR, dále také zrychlení přenosu výsledků vědy a výzkumu (VaV) do praxe, průmyslu a na trh.

 

Příklady typových aktivit, které je možné financovat

 

- rozvoj kapacit VaV - výzkumné instituce se podporují v rozšiřování sítě výzkumných center i do regionů, kde doposud neexistovaly. Finance tak jsou určeny především na výstavbu nových a rekonstrukci stávajících laboratoří a jejich vybavení moderní technikou, což povede i ke zvyšování nabídky pracovních míst v oblasti VaV.

- podpora spolupráce VaV a soukromého sektoru - podporují se projekty výzkumných a inovačních ústavů, které vedou k užší spolupráci a aktivnější komunikaci se soukromým sektorem, zejména s významnými průmyslovými podniky. Jedná se např. o financování vývoje nového produktu, patentu nebo výrobní metody, která bude poté přenesena do praxe.

- ochrana duševního vlastnictví ve VaV - vysoké školy mohou žádat o prostředky, díky kterým zlepší pracovní podmínky ve svých výzkumných laboratořích, čímž své studenty motivují k setrvání v této oblasti a následnému zakládání technologicky orientovaných firem. To vede k ochraně výsledků výzkumu, které mohou být později prodány v podobě licencí, patentů apod.

- posilování kapacit vysokých škol - finanční podpora bude určena na rozšiřování nabídky inovativních a technických studijních programů na VŠ, také však na budování vysokoškolských kampusů a rekonstrukce a dovybavení stávajících prostor určených na vědecko-výzkumnou činnost na akademické půdě.

 

Příklady subjektů, které mohou být žadateli

 

Státní a soukromé vysoké školy; veřejné a resortní výzkumné instituce (např. ústavy AV ČR); neziskové výzkumné organizace.

 

Kde získáte bližší informace a koho můžete kontaktovat

 

Řídícím orgánem OP VVI je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Odbor řízení strukturálních fondů EU

Internetové stránky: www.msmt.cz, www.strukturalni-fondy.cz

Kontaktní email: opvyzkum@msmt.cz

 

Kolik peněz je k dispozici

 

Alokace pro programovací období 2007 - 2013: 2 071 mil. EUR (cca 57,9 mld. CZK*) ze zdrojů Společenství; 365 mil. EUR (cca 10,2 mld. CZK*) z národních zdrojů.

 

* přepočteno dle kurzu 1 EUR = 28 CZK