Oheň jubilejní 20. Olympiády dětí a mládeže už hoří

17. 2. 2023

O zažehnutí olympijského ohně se postarala olympijská šampionka ve snowboardcrossu a ambasadorka letošního ročníku Eva Adamczyková. Za velkého potlesku nastoupily na plochu výpravy všech krajů společně s vlajkonoši z řad současných i bývalých sportovců. Zcela zaplněnou arénu v Hradci Králové slavnostním ceremoniálem provázel olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle.

Nadějné sportovce z Královéhradeckého kraje přivedla přivedla na stadion právě Eva Adamczyková. "Jsem moc ráda, že zrovna 20. ročník se koná u nás v Královéhradeckém kraji. Doufám, že tady mladí sportovci nasbírají zážitky, může to být pro ně i zkouška na velkou olympiádu,“ vzkázala snowboardistka mladým olympionikům. „Nejdůležitější ale je se sportem bavit a mít ho rád,“ dodala.

Oheň jubilejní 20. Olympiády dětí a mládeže už hoří

Olympiáda dětí a mládeže se v Královéhradeckém kraji koná už podruhé, poprvé tomu bylo před 17 lety, kdy stejně jako letos hostil zimní edici. „Těší mě, že můžeme mladým sportovním talentům z celé republiky nabídnout zázemí našich zimních středisek Špindlerova Mlýna a Vrchlabí i sportovišť v Trutnově a Nové Pace,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. „Uděláme maximum pro to, aby organizace her proběhla ke spokojenosti všech účastníků. Věřím, že si všichni z našeho kraje odvezou nejen radost ze svých sportovních výkonů, ale také nezapomenutelné zážitky z krásných Krkonoš.“

Oheň jubilejní 20. Olympiády dětí a mládeže už hoří

Královéhradecký kraj reprezentuje 84 sportovců ve všech 10 disciplínách včetně běžeckého lyžování zrakově postižených. Výprava by ráda navázala na úspěchy z předchozích ročníků, kdy se v celkovém hodnocení umístila na medailových příčkách.

Oheň jubilejní 20. Olympiády dětí a mládeže už hoří

Boj o medaile začal v pondělí. Svahy ve Špindlerově Mlýně testují lyžaři a snowboardisté, hokejisté bojují  ve Vrchlabí a Trutnově. V areálu Vejsplachy ve Vrchlabí závodí biatlonisté, běžkaři, zimní orientační běžci a zrakově handicapovaní běžkaři. Krasobruslaři ukazují své dovednosti a umění v Nové Pace. Kromě zmíněných disciplín jsou na programu rovněž šachy.

Oheň jubilejní 20. Olympiády dětí a mládeže už hoří

Přenosy vybraných závodů mohou diváci sledovat živě na ČT sport a streamy najdou na webu olympijskytym.cz/tv.