Viktoriin obraz zdobí Lennonovu zeď v Praze

18. 10. 2022

Akce FREEDOM &ENERGY se uskutečnila začátkem září v Praze u příležitosti českého předsednictví Radě Evropské unie. Osm hodin náročného malovaní, souhry a svobodného vyjadřování, které není všude úplně běžné, přineslo společnou radost z tvorby i nová přátelství.

Akce se zúčastnila i Viktoria Savchuk, žákyně 4. ročníku oboru grafický design ze Střední průmyslové školy Otty Wichterleho. Její obraz společně s dalšími výtvarnými díly 27 umělců nyní zdobí symbol svobody a jednoty v České republice-Lenonovu zeď.

Co říká Viktoriia o svém obrazu, který nazvala Spadnutí pout? „Každý ví o válce, ale já vám chci ukázat její konec. Moje práce je o tom, jak my toužíme po svobodě, konci války a energii, kterou chceme předávat. Na Ukrajině říkají, že nebe nad hlavou je svoboda, proto se na obraze rozprostírá nad polem. Zničený tank symbolizuje spadnutí pout z rukou lidí a jejich osvobození. Slunečnice rašící z tanku a kolem něho jsou energií. Energií naší vůle a schopnosti vstát z kolen kdykoliv a za jakýchkoliv obtíží.“ K těmto slovům již není potřeba nic dodávat…

V první polovině roku 2022 budou malby na Lennonově zdi „přeneseny“ z Prahy do Paříže jako pocta následujícímu francouzskému předsednictví Evropské unii. Jízda PRAHA – PAŘÍŽ RALLEY SVOBODY A ENERGIE od 3. do 9. října pojede do Štrasburku pře Paříž a Brusel. V každém z těchto měst chtějí pořadatelé vystavit nafukovací Lennonovu zeď, jako symbol naší svobody.

Fotogalerie