Epidemie koronaviru v kraji nadále slábne

19. 4. 2021 Autor: Dan Lechmann

V Královéhradeckém kraji za posledních sedm dní přibylo 503 potvrzených případů covidu-19. Před týdnem bylo nových nákaz 707 a před dvěma týdny 1258. V kraji tak pokračuje slábnutí epidemie. Ještě na přelomu února a března v regionu v nejhorších týdnech přibylo přes 5000 nakažených za sedm dnů. Nákaza v kraji je nyní nejrozšířenější v okrese Rychnov nad Kněžnou, nejméně na Trutnovsku.

Epidemie koronaviru v kraji nadále slábne

Současný trend ve vývoji epidemické situace ukazuje, že počet nových případů covid-19 v Královéhradeckém kraji stále klesá. Vypovídá o tom také tento týden zahájené testování ve školách, kdy jsme v pondělí a ve čtvrtek otestovali přes 36 tisíc dětí s doslova nulovým záchytem nemoci. Ukazuje to, že počet nakažených v populaci klesá a pokud bude tento trend pokračovat i příští týden, kdy by se nově měla projevit migrace dětí při návratu do škol v kombinaci se stávající migrací lidí z důvodu cest do zaměstnání a dalších aktivit, tak věřím, že jsme z nejhoršího venku,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Od začátku pandemie se v Královéhradeckém kraji nakazilo oficiálně 103 351 lidí, což je téměř 19 % všech obyvatel regionu. Z nakažených bylo 17 793 lidí starších 65 let.

V Královéhradeckém kraji zdravotníci dosud podali 126 035 dávek vakcíny. Dvě dávky dostalo přes 40 tisíc osob, tedy 7 % z celkové populace kraje.

Epidemie koronaviru v kraji nadále slábne

Kromě úbytku nových případů covid-19 v kraji se snižují i počty pacientů s covidem v nemocnicích v regionu. V současné době je v nemocnicích v kraji 260 pacientů s covidem, přičemž byly dny na začátku roku, kdy jsme měly nemocnice naplněnou kapacitu zhruba 750 covidových lůžek.

Testování na covid-19 se od pondělí 12. 4. týká žáků prvního stupně základních škol a předškoláků v mateřských školách. Společně s nimi jsou testováni také všichni zaměstnanci školských zařízení. Dohromady bylo v kraji v pondělí takto otestováno přes 27 tisíc osob. V 11 případech testy ukázaly pozitivní výsledek. Následně provedené PCR testy ale covid-19 nepotvrdily u žádného z testovaných.

Ve čtvrtek se otestovalo 17 179 žáků, z nichž dvěma vyšel antigenní test pozitivní. Výsledky testů musí ještě potvrdit přesnější PCR test. U 5835 zaměstnanců škol všechny antigenní testy vyšly negativní.

V souvislosti s testováním žáků zaslal hejtman ministrům školství a zdravotnictví dopis. ve kterém mimo jiné vyzývá k testování žáků pomocí šetrnější metody. „Je nutné přemýšlet o méně invazivní metodě testování. V současné době je řada možností, jak na covid-19 testovat, které by byly určitě vhodnější ve školách. Kromě toho by rodiče žáků měli mít důvěru ministerstva školství, aby mohli testovat své děti sami, například v pohodlí domova,“ napsal v dopise hejtman.

Epidemie koronaviru v kraji nadále slábne