Kraj pomáhá šetrněji testovat děti ve speciálních školách

26. 4. 2021 Autor: Dan Lechmann

Královéhradecký kraj pomohl krajským i soukromým speciálním školám s testováním dětí, které mají speciální potřeby díky zdravotnímu hendikepu. Testování na covid-19 formou stěru z nosu může znamenat komplikace například u dětí s poruchou autistického spektra. Z tohoto důvodu kraj ze svých zásob vyčlenil 520 sad plivacích testů, které jsou pro testovaného šetrnější.

Současná forma testování na covid-19 bohužel znemožňuje přítomnost ve škole například dětem s poruchou autistického spektra, pro které je samotestování stěrem z nosu komplikované a stresující. Rozhodli jsme se proto pomoci a mezi 27 vybraných mateřských a základních škol jsme rozvezli sady plivacích testů, které jsou šetrnější a v řadě případů snazší pro provedení,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Arnošt Štěpánek s tím, že testování dětí se speciálními potřebami šetrnějším typem sad začne v pondělí 19. dubna.

Testovací sady kraj během pátku dopraví do osmi mateřských a devatenácti základních škol v regionu, které vzdělávají dohromady zhruba 130 dětí. Množství darovaných sad by mělo školám vydržet zhruba na dva týdny.

Ve školách od pondělí 12. 4. a testování se žáků prvního stupně základních škol a předškoláků v mateřských školách. Společně s nimi jsou testováni také všichni zaměstnanci školských zařízení. Dohromady bylo v pondělí 12. 4. takto otestováno přes 27 tisíc osob. V 11 případech testy ukázaly pozitivní výsledek. Následně provedené PCR testy ale covid-19 nepotvrdily u žádného z testovaných.

Ve čtvrtek se otestovalo 17 179 žáků, z nichž dvěma vyšel antigenní test pozitivní. Výsledky testů musí ještě potvrdit přesnější PCR test. U 5 835 zaměstnanců škol všechny antigenní testy vyšly negativní.