Česko-polská burza partnerství pomohla k dalšímu rozvoji přeshraniční spolupráce

25. 11. 2021

Polský Valbřich byl dějištěm česko-polské burzy partnerství, jejímž hlavním cílem bylo vyhledat partnery pro společné projekty v rámci nového období přeshraničního programu Interreg Česká republika-Polsko v letech 2021-2027. Během programu došlo k seznámení s možnými projektovými partnery v oblastech cestovního ruchu, integrovaného záchranného systému, životního prostředí, podnikání či spolupráce jednotlivých institucí. Královéhradecký kraj zde reprezentovali náměstci hejtmana Pavel Bulíček a Arnošt Štěpánek.

„Během samostatného jednání s vícemaršálkem Dolnoslezského vojvodství Marcinem Krzyżanowskim jsme se domluvili na společných aktivitách například v oblasti školství a sportu. Velký potenciál vidíme v rozvoji duálního vzdělávání, kyberbezpečnosti či elektromobility. Zároveň chceme organizovat sportovní utkání mládeže či společnou gastronomickou soutěž,“ uvedl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast školství a sportu Arnošt Štěpánek.

Během setkání došlo také k upozornění na možnost čerpání finančních prostředků z končícího přeshraničního programu Interreg V-A Česká republika-Polsko. Euroregion Glacensis na začátku listopadu vyhlásil dvě nové výzvy pro předkládání projektových žádostí do Fondu mikroprojektů v prioritní ose 4. V tomto případě jde o spolupráci institucí a komunit. Projekty jedné z výzev se zaměřují na takzvané zjednodušené metody vykazování výdajů, kdy se při vyúčtování mikroprojektu dokládá pouze minimum dokumentů.

Více informací o výzvách a školeních se dočtete v aktualitách Interreg V-A ČR-Polsko, seznamy doposud podpořených mikroprojektů (včetně mikroprojektů podpořených dne 13. října 2021) na Euroregion Glacensis, více o přeshraničním programu v souhrnné prezentaci Interreg V-A ČR-Polsko.

Silnice v pohraničí jsou rekonstruované díky programu Interreg V-A Česká republika-Polsko

Fotogalerie