Interna novobydžovské nemocnice projde úpravami za téměř 88 milionů korun

30. 5. 2023

Královéhradecký kraj vyhlašuje výběrové řízení na zhotovitele stavebních úprav budovy interny nemocnice v Novém Bydžově. Investice v předpokládané maximální výši 88 milionů korun zajistí kompletní požárně bezpečnostní úpravy objektu interny jako je přístavba evakuačního schodiště s výtahy nebo vybavení elektrickou požární signalizací. Zahájení stavebních prací kraj plánuje na září letošního roku.

do textu

„Současná budova interny neodpovídá moderním požadavkům na požární bezpečnost. Proto vybudujeme nové výtahy, evakuační schodiště a další prvky, které zvýší bezpečnost pacientů i personálu. Opravou projde i terasa pro odpočinek a relaxaci pacientů a vchod do objektu, který bude nově zcela bezbariérový,“ řekl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií.

Požárně bezpečnostní úpravy objektu by krajem vybraný dodavatel mohl zahájit v září letošního roku. Stavební práce proběhnou ve dvou na sebe navazujících etapách za částečného omezení provozu zdravotní péče.

V rámci stavebních úprav dojde také k odstranění zatékání do spojovací chodby mezi objektem interny a budovou léčebny dlouhodobě nemocných. Rekonstrukce a zastřešení se dočká hlavní vstup do budovy a opravou projdou také jižní terasy. Nezbytnou součástí projektu bude revize slaboproudých rozvodů a vzduchotechniky, zavedení společné televizní antény nebo kamerového systému.

Kraj má připravenou kompletní projektovou dokumentaci a vydané stavební povolení. Na stavební úpravy v novobydžovské nemocnici hodlá vynaložit maximálně 87,7 milionu korun bez DPH.

„Postupné investice do modernizace všech krajských nemocnic jsou naprosto klíčové pro zabezpečení kvalitní zdravotní péče, ale také zajištění technických a bezpečnostních požadavků na jejich provoz. V případě novobydžovské interny by obnova bezpečnostně požárních systémů mohla být hotová na jaře roku 2025,“ doplnil hejtman Martin Červíček.

Interní oddělení Nemocnice Nový Bydžov poskytuje odbornou hospitalizační a ambulantní péči pro spádovou oblast přibližně 35 tisíc obyvatel, a to v oboru vnitřního lékařství a nadstavbových oborech gastroenterologie, diabetologie, endokrinologie, hematologie, nefrologie a revmatologie. Nemocnice Nový Bydžov organizačně spadá pod Oblastní nemocnici Jičín.