Kraj staví na okraji Hradce Králové nové pobytové zařízení

10. 1. 2023

Královéhradecký kraj staví v hradecké místní části Roudnička nový domov pro osoby se zdravotním postižením. Nové zařízení vznikne na místě bývalého národního výboru a předpokládané náklady dosáhnou přibližně 74 milionů korun. Kraj na stavbu získal dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj ČR ve výši 54 milionů korun.

Kraj staví na okraji Hradce Králové nové pobytové zařízení

Královéhradecký kraj staví nové zařízení v Roudničce v rámci projektu nazvaného: Rozvoj dostupnosti pobytových služeb pro osoby s postižením v lokalitě Hradec Králové (registrační číslo: CZ.06.2.56/0.0/0.0/18_103/0008958). Jeho cílem je zvýšení kapacit pobytových služeb sociální péče komunitního charakteru pro osoby s postižením a současně zvýšení místní dostupnosti tohoto typu služeb pro obyvatele Královéhradeckého kraje.

Díky tomuto projektu vznikne na okraji Hradce Králové nový a plně vybavený domov pro 18 klientů se zdravotním postižením a zázemím pro denní programy. Ve třech samostatných domácnostech vždy pro šest osob, budou mít obyvatelé k dispozici převážně jednolůžkové ložnice, vlastní kuchyň, obývací pokoj s jídelním koutem a hygienické zázemí. Pobytové zařízení pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou potřebné podpory na Hradecku zatím chybí.

Náklady na demolici bývalého okresního výboru a stavbu nové budovy a její následní kompletní vybavení bude stát téměř 74 milionů korun. Královéhradecký kraj získal na tento projekt dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Realizací projektu dojde ke zlepšení infrastruktury Královéhradeckého kraje pro zajištění pobytové sociální služby komunitního charakteru pro osoby se zdravotním postižením. Dům bude provozovat Domov Dědina se sídlem v Opočně.