Mladí vědci z 20 zemí Evropy bádali v našem kraji

19. 5. 2022

Do Královéhradeckého kraje dorazilo 40 týmů složených ze studentů do 17 let z Evropské unie na prestižní Evropskou olympiádu experimentální vědy (European Olympiad of Experimental Science), kterou ve dnech 8. až 14. května 2022 hostila Univerzita Hradec Králové. Mladí čeští vědci vybojovali stříbrné medaile!

„Olympiáda experimentální vědy je jednou z nejvýznamnějších evropských akcí věnovaných rozvoji mladých vědeckých talentů. Jsem opravdu hrdý na oba dva české týmy, které předvedly výborné výkony a nepochybuji o tom, že jejich potenciál dělat dobrou vědu může v budoucnu zachránit naši planetu,“ vzkázal mladým vědcům náměstek pro oblast školství Arnošt Štěpánek.

Věda 1

Tým reprezentující Českou republiku ve složení Václav Verner, Andrea Slívová a Matouš Kejval vybojoval úspěšně stříbrné medaile a v konkurenci 42 týmů z EU se umístil na 8. místě. Druhý český tým tvořený Davidem Mendelem, Jakubem Kocháňem a Šimonem Vlachem obsadil 13. příčku. Celkovým vítězem letošního ročníku Evropské olympiády experimentální vědy se stal tým Německa.

Úlohy olympiády jsou inspirované hostitelskou zemí. Při několikahodinovém řešení náročných úloh z chemie, biologie a fyziky žáci pracovali s kyselinou hyaluronovou, zaměřili se na genetiku a na antivirotika prof. Antonína Holého, jehož žena Ludmila Holá olympiádu podpořila.

Fotogalerie