Nová expozice vypráví obrazem i zvukem dávné příběhy

14. 6. 2023

Po více než třech letech plánování a příprav byla v Polici nad Metují zpřístupněna nová moderní audiovizuální expozice. Největší novinka, kterou Muzeum Náchodska pro letošní sezónu připravilo, je již zpřístupněna a těší se na všechny návštěvníky.

Nová expozice vypráví obrazem i zvukem dávné příběhy
Nová audiovizuální expozice

„Nová expozice Muzea Náchodska v benediktinském klášteře v Polici nad Metují předává informace zcela unikátním způsobem. Souhra obrazů, mluveného slova a fyzických předmětů by se dala nazvat divadelním představením bez herců. Věřím, že díky ní návštěvníci poznají historii regionu spjatou s Řádem svatého Benedikta. Léta práce a příprav věnované expozici stály za to,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Nová expozice vznikla u příležitosti 810. výročí darování Policka břevnovským benediktinům. Zpřístupněn byl zrenovovaný opatův byt a dvě moderní audiovizuální expozice nazvané Benediktinské Policko – příběh z dob středověké kolonizace a Lidová zbožnost – kraj poutních míst, zázračných studánek a pověstí. Autorem obou nových expozic je renomovaný architekt a vizuální umělec Richard Loskot, který je pojal jako světelnou hru obrazů mluveného slova a předmětů. Scénář pro ně vytvořil Jan Tůma z Muzea Náchodska.

Pokud si nové expozice chcete prohlédnout, můžete tak učinit během běžné otevírací doby polických objektů Muzea Náchodska. Otevřeno je od května do října, mimo tyto měsíce je nutné prohlídku objednat na e-mailu vecerova@muzeumnachodska.cz.

Nová expozice vypráví obrazem i zvukem dávné příběhy
Slavnostního otevření se zúčastnila i náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová (druhá zleva).

Do expozic Muzea Náchodska mají celoročně vstup zdarma děti do 10 let a senioři nad 65 let. Všechna krajská muzea a galerie v regionu jsou navíc první středu v měsíci přístupná zcela zdarma. Pouze v případě Pevnosti Dobrošov je třeba si předem zarezervovat vstupenky pomocí on-line formuláře.

Foto: Muzeum Náchodska

Fotogalerie