Ministerstvo ocenilo péči o válečné hroby

28. 7. 2021

Slza či plamen svíčky – tyto dva symboly mohou evokovat pamětní plakety, které v rámci vzpomínkových akcí k 150. výročí bitvy u Hradce Králové obdrželo sedm oceněných za péči a udržování hrobů padlých vojáků.

Opatrovníci památek obětí války 1866 převzali ocenění za svou činnost
Předání proběhlo dne 1. 7. 2016 během slavnostní ceremonie ve Střezeticích, kdy všechny přítomné nejprve přivítal starosta obce Střezetice Radim Slánek, následně 1. náměstek hejtmana Otakar Ruml, Zdeněk Fink, primátor města Hradce Králové, plukovník Eduard Stehlík, ředitel odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR, Radek Teichman z Komitétu pro udržování památek z války roku 1866, a Radek Balcárek, ředitel projektu Königgrätz 1866.

Pamětní plakety Péče o válečné hroby předává Ministerstvo obrany ČR, je to ocenění za příkladné a záslužné práce v této oblasti (péče, obnova a propagace válečných hrobů a pietních míst). K ocenění byli navrženi čtyři občané, dvě obce a jeden městys. Plakety oceněným předal zástupce Ministerstva obrany ČR plukovník Eduard Stehlík.

Plaketa je malým uměleckým dílem, na kterém je vyobrazen tvar kapky. To může symbolizovat plamen svíčky na hrobech padlých, ale i slzu prolitou za ty, kteří se už nevrátili z bojů domů.

Seznam oceněných:

Paní Alena Truxová – převzala starostka Obce Dolní Kalná, paní Jaroslava Vanclová

Pan Jaroslav Dvořák

Pan Radek Teichman

Pan Vlastimil Grof

Obec Měník – za obec převzal místostarosta pan Zdeněk Košťál

Obec Černíkovice – za obec převzala starostka obce paní Zdenka Jedlinská

Městys Nový Hrádek – za městys převzal starosta obce Zdeněk Drašnar

Text: Veronika Janáčková | Foto: Miroslav Beneš

Fotogalerie