Pozorování Slunce z úpické hvězdárny bude atraktivnější

20. 12. 2021

Kraj má v plánu vybudovat ve Hvězdárně v Úpici návštěvnické a odborné astronomické centrum na pozorování Slunce. Radní Královéhradeckého kraje schválili podání žádosti o dotaci v rámci výzvy ministerstva pro místní rozvoj na podporu cestovního ruchu. Celkové náklady dosáhnou na 3,5 milionu korun.

„Naším záměrem je zrekonstruovat Sluneční dům, ve kterém donedávna probíhala soustavná pozorování Slunce. Chceme tak vytvořit moderní návštěvnické a odborné centrum. Tím, že shromáždíme většinu astronomických pozorovacích výstupů a dat do jednoho místa, přilákáme více odborníků a zájemců o tuto problematiku a zatraktivníme návštěvnické programy jak pro dospělé, tak děti. Každý návštěvník hvězdárny může vidět skutečný vědecký výzkum,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu.

V rámci projektu s názvem Návštěvnické a odborné pozorovací astronomické centrum vznikne v objektu Slunečního domu takzvaná pozorovací místnost a pracoviště pro vizualizaci a pozorování včetně meteorologického a seismického stanoviště, do kterého povedou výstupy z celooblohových kamer, registrace meteorů a případně dalších měření. V druhé místnosti bude technika pro zpracování dat, která umožní prezentovat návštěvníkům základní principy zpracování dat včetně jejich katalogizace a archivace.

Předpokládá se, že stavební úpravy včetně dodávky interiérového vybavení vyjdou zhruba na 3,5 milionu korun včetně DPH, kdy by výše dotace mohla tvořit 50 procent výdajů z celkového rozpočtu. Zahájení prací kraj plánuje na podzim roku 2022. Díky této investici vznikne v úpické hvězdárně moderní návštěvnické a odborné astronomické centrum, ve kterém budou soustředěny všechny astronomické pozorovací výstupy a zjištěná data na jednom místě.

Výzvu pro podání žádosti o dotaci z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech vyhlásilo ministerstvo pro místní rozvoj 1. října 2021 s finanční alokací 200 milionů korun.