Představitelé kraje jednali s vedením závodu Škoda Auto Kvasiny

25. 11. 2022

Budoucnost a rozvoj průmyslové zóny Solnice-Kvasiny – to bylo hlavní téma společného jednání představitelů Královéhradeckého kraje se zástupci vedení společnosti Škoda Auto Kvasiny. Kromě dopravních staveb, které jsou klíčové pro další rozvoj průmyslové zóny na Rychnovsku, obě strany probraly další významné investice pro tento region jako je například modernizace rychnovské nemocnice.

Představitelé kraje jednali s vedením závodu Škoda Auto Kvasiny
Radní a další představitelé kraje během exkurze závodu.

Pozvání od ředitele kvasinského závodu Miloše Halbicha a ředitele pro vnější vztahy Škoda Auto Michala Kadery přijal hejtman Martin Červíček spolu s prvním náměstkem Pavlem Bulíčkem, náměstkem Arnoštem Štěpánkem, radními Václavem Řehořem a Adamem Valentou a dalšími představiteli Královéhradeckého kraje.

Během exkurze si prohlédli provoz montážní linky, ze které denně sjede na 1200 nových automobilů. V současnosti se zde vyrábí modelové řady Škoda Kodiaq, Karoq, Superb a Seat Ateca. V závodě pracuje přes 9000 zaměstnanců.

Představitelé kraje jednali s vedením závodu Škoda Auto Kvasiny
Návštěvu Škody Auto Kvasiny přijal hejtman Martin Červíček, radní Václav Řehoř a radní Adam Valenta.

Kvasinský závod Škoda Auto je pro Královéhradecký kraj významným partnerem a nesmírně si vážím dosavadní výborné spolupráce, ve které chceme pokračovat. Kraj v součinnosti s místními samosprávami investuje do tohoto regionu v oblasti dopravy a občanské vybavenosti a je dobře, že důležitost těchto projektů chápe i stát a finančně se na nich podílí. Ve spolupráci se Škodovkou chceme nadále věnovat maximální úsilí pro zlepšování života v celém okolí průmyslové zóny, a to jak v oblasti dopravy, zdravotnictví ale i v dalším zlepšování občanské vybavenosti. Jsem rád, že podobně smýšlí právě i vedení závodu,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Vedle celé řady dopravních staveb se jednání dotklo blížící se modernizace rychnovské nemocnice, jejíž plán představil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček společně s Janou Jiráňovou, vedoucí oddělení průmyslových zón Centra investic, rozvoje a inovací. Investice ve výši 850 milionů korun je důležitou investicí kraje, na které se bude podílet také stát a podporu projektu dlouhodobě vyjadřuje právě i kvasinská Škoda Auto.

Představitelé kraje jednali s vedením závodu Škoda Auto Kvasiny
Společnost Škoda Auto na jednání s krajem zastupoval Michal Kadera, ředitel pro vnější vztahy, a Miloš Halbich, ředitel kvasinského závodu.

Za významnou podporu v oblasti školství poděkoval závodu náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek, který zmínil další možnosti rozvoje spolupráce se středními školami. Kraj je otevřen debatě o pokračování a zvyšování propojení automobilového průmyslu a krajských zejména průmyslových středních škol, což by mohlo přinést otevření nových specializovaných učebních oborů v reakci na vývoj výroby aut.

Projekt „Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém regionu“ se realizuje od roku 2015 na základě několika vládních usnesení a také memoranda podepsaného mezi vládou, krajem a společností Škoda Auto. Usnesením z roku 2020 se investice z veřejných prostředků navýšily na osm miliard korun.

Představitelé kraje jednali s vedením závodu Škoda Auto Kvasiny
Náměstek hejtmana Pavel Bulíček (vpravo) prezentoval další kroky projektu na modernizaci rychnovské nemocnice. Náměstek pro školství Arnošt Štěpánek (uprostřed) nastínil další možnou spolupráci automobilky a středních průmyslových škol. Kraj zde zastupoval také zastupitel a předseda kontrolního výboru Jaromír Dědeček.

Automobilka na Rychnovsku od roku 2015 investovala zhruba 11 miliard korun a vytvořila tisíce nových pracovních míst. Škoda Auto loni v Česku vyrobila přes 886 tisíc vozidel, závod v Kvasinách se na produkci podílel zhruba 35 procenty.