Tváří dvacátého ročníku ODM v Královéhradeckém kraji bude snowboardistka Eva Adamczyková

5. 12. 2022

Ambasadorkou jubilejního dvacátého ročníku Olympiády dětí a mládeže a zároveň vlajkonoškou výpravy Královéhradeckého kraje bude dvojnásobná olympijská medailistka Eva Adamczyková.

do textu

„Těší mě, že ambasadorkou a zároveň vlajkonoškou naší krajské výpravy na jubilejním dvacátém ročníku olympiády je právě Eva Adamczyková. Eva je nejen špičková snowboardistka a olympijská vítězka Zimních olympijských her v roce 2014 v Soči, ale také rodačka z Vrchlabí, která má Královéhradecký kraj neodmyslitelně spojen se svými sportovními začátky. Cítím hrdost, že naše mladé sportovní talenty dovede na plochu právě ona,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Slavnostní zahájení 20. Olympiády dětí a mládeže se uskuteční v neděli 22. ledna od 14 hodin v ČPP Aréně v Hradci Králové. V čele sportovních výprav ze všech čtrnácti krajů České republiky půjdou vlajkonoši z řad bývalých i současných sportovců. Mladé talenty výpravy Královéhradeckého kraje dovede na plochu ambasadorka olympiády, rodačka z Vrchlabí a velký vzor pro mladé sportovce Eva Adamczyková. Po skončení slavnostního ceremoniálu se jednotlivé výpravy rozjedou na ubytování do Krkonoš.

Centrem olympiády se stane Špindlerův Mlýn, ve kterém se zotavovna Hotel VZ Bedřichov promění v olympijský dům. Jeho slavnostní otevření proběhne v neděli v 19:30. Olympijský dům také bude přístupný pro veřejnost, a to každý všední den od 9 do 21 hodin. Mladým sportovcům i návštěvníkům nabídne zábavné aktivity a soutěže partnerů olympiády jako například olympijskou vzdělávací zónu EDA, výstavu spojenou s výročím 20 let ODM i odpočinkovou část. Od pondělí do středy se zde uskuteční tematické večery a debaty se zajímavými hosty. Na venkovním prostranství se každý podvečer odehrají medailové ceremoniály a 26. ledna také slavnostní zakončení olympiády.

Sportovci jednotlivých krajských výprav začnou bojovat o medaile od pondělí 23. ledna. Sjezdovky ve Špindlerově Mlýně otestují lyžaři a snowboardisté, ve Vrchlabí v areálu Vejsplachy své umění ukážou biatlonisté, běžkaři, zimní orientační běžci a zrakově postižení běžkaři. Hokejisté odehrají zápasy ve Vrchlabí i Trutnově, krasobruslaři se představí v Nové Pace. Kromě zmíněných disciplín jsou na programu rovněž šachy.

Přenosy vybraných závodů mohou diváci také sledovat živě na ČT sport a streamingy najdou na olympijskytym.cz/tv.