V Náchodě vyrostlo nové chráněné bydlení

11. 1. 2022

Šest klientů rokytnického Domova na Stříbrném vrchu se přestěhuje do nového chráněného bydlení v Náchodě. Rodinný dům s komunitní domácností postavil Královéhradecký kraj s pomocí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Jednopodlažní objekt zastřešený plochou zatravněnou střechou stavěla dodavatelská firma od srpna roku 2020. Dokončený a vybavený je od loňského prosince.

„Dům je rozdělený na dvě samostatné bytové jednotky se třemi ložnicemi, společnou obytnou místností s kuchyňským koutem a sociálním zázemím. Z hlavní společné chodby je přístup do místnosti pro personál, navazující technické místnosti a garáže. Z obývacího pokoje je bezbariérový přístup na venkovní terasu. Doufám, že se klienti budou v nových prostorách cítit dobře,“ popisuje první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic.

Dům se nachází v klidné lokalitě na okraji města.

„Tento projekt je součástí procesu transformace sociálních služeb. Cílem je přesunout klienty, kteří jsou schopni se o sebe postarat s menší mírou podpory, z velkých ústavních zařízení do běžného prostředí. Měli by si najít práci a naučit se vést domácnost. Později by se mohli zcela osamostatnit a chráněné bydlení opustit,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast sociálních věcí.

Administraci projektu, který získal dotaci 13,5 milionu korun z celkových 17,5 milionu, zajišťovalo Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI). Stavbu provedla společnost PS-STAV Náchod, s. r. o.

Fotogalerie