Veřejnost se může zapojit do plánování rekonstrukce čtvercových kasáren v Josefově

18. 1. 2022

Vedení kraje a města Jaroměř plánují rekonstrukci bývalých kasáren v Josefově. Z vojenského objektu se stane depozitář krajských muzeí a galerií, ale kraj také chce, aby část budovy sloužila široké veřejnosti pro přednášky, workshopy či hudební vystoupení.

Veřejnost se může zapojit do plánování rekonstrukce čtvercových kasáren v Josefově

„Nechceme čtvercová kasárna přestavět pouze na centrální depozitář pro krajské příspěvkové organizace, ale naším záměrem je prostor otevřít široké veřejnosti. Pracujeme s plánem vytvořit zde prostory pro přednášky, výstavy či workshopy a nádvoří přestavět na místo odpočinku a relaxace. Jednáme s kulturními aktéry, odbornou veřejností a chceme do debaty zapojit i veřejnost. Přímo v Josefově pořádáme ve středu odpoledne setkání s veřejností,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Debata nad budoucí podobou a způsobem využívání čtvercových kasáren se uskuteční ve středu 19. ledna 2022 od 17:30 ve velkém sále Důstojnické besedy v Lidické ulici 6 v Josefově.

Z Národního plánu obnovy stát v září loňského roku vyčlenil na opravu brownfieldů v pevnostních městech v Jaroměři a Terezíně zhruba 1,4 miliardy korun. Podmínkou pro čerpání dotací je připravenost projektu v roce 2023 a dokončení rekonstrukce v roce 2025. Odhadované náklady na rekonstrukci čtvercových kasáren jsou 1,2 miliardy korun.

Veřejnost se může zapojit do plánování rekonstrukce čtvercových kasáren v Josefově

„V současné chvíli kraj jedná s městem Jaroměř o vyřešení majetkových vztahů a probíhají první nutné přípravné práce před rekonstrukcí, jako je zaměření objektu nebo stavebně historický průzkum. Na tyto přípravné práce naváže další příprava tak, aby v roce 2023 bylo vydané stavební povolení,“ doplnila Martina Berdychová.

V plánovaném centrálním depozitáři by měly být ukládány sbírkové předměty muzejní povahy příspěvkových organizací: Muzea Náchodska, Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, Muzea východních Čech, Galerie moderního umění v HK a Galerie výtvarného umění v Náchodě. Jejich zástupci už s krajem jednají nejen o technických parametrech depozitářů, ale také o možnosti jejich částečného otevření veřejnosti.

Opevnění města a většina vojenských budov vně hradeb Josefova vznikaly mezi lety 1780–1790. Mezi nimi byla i čtvercová kasárna, kde byli ubytovaní nejprve kavaleristé, pak dělostřelci a nakonec pěšáci. Pevnostní město se v roce 1948 stalo součástí Jaroměře. Po odchodu armády však zůstaly vojenské objekty prázdné a postupně chátrají.

Fotogalerie