Záhadu vamberecké mumie odhalí uznávaný archeolog už v sobotu

11. 1. 2022

Sýpka – Muzeum Orlických hor připravilo na sobotu 15. ledna od 17 hodin odpoledne přednášku o záhadné vamberecké mumii, která sice pochází z Vamberka, ale leží v Broumově. Tělesné ostatky ovšem vyvolávají řadu dalších otázek.

Záhadu vamberecké mumie odhalí uznávaný archeolog už v sobotu

Během sobotní přednášky se archeolog Bohumír Dragoun vypraví po stopě jedné z takzvaných „Vambereckých mumií“. Záhadné ostatky nepatřily jen tak někomu, ale jsou spojované se šlechtičnou Magdaleně z Grambů, která na Vamberecku rozšířila umění belgické vláčkové krajky.

Jenže mumie leží v kryptě pod Broumovským klášterem a ne ve Vamberku. Jak se tam dostala? Navíc ženské tělo má u sebe mužskou hlavu! Spletitý příběh plný záhad vysvětlí Bohumír Dragoun, který se tomuto tématu léta věnuje. Dokonce se v novém projektu pokouší vytvořit trojrozměrný model tváře flanderské šlechtičny a zjistit, kdo byli její rodiče. Magdalena totiž pocházela z rodu Reichlinů, který se dělil do několika větví.

Účast na přednášce bude možné pouze za dodržení epidemiologických nařízení vlády o kulturních akcích. Vstupné je zdarma.