Vlčí máky

2. 11. 2020

Jako v minulých letech máte možnost od 2. do 31. listopadu pořídit si vlčí mák a přispět válečným veteránům. V letošním roce, vzhledem k omezením, které máme, je možné přispět přímo na účet – více informací najdete na http://www.denveteranu.cz/, tentokrát půjde výtěžek sbírky na sociální pomoc hrdinům, kteří bojovali za naši svobodu a demokracii.

Tradice a symbol Dne válečných veteránů má původ v reflexi první světové války, totiž v básni Na polích flanderských, kterou napsal John McCrae jako uměleckou reakci na smrt přítele v yperské bitvě. Dne 11. listopadu roku 1918 byla podpisem příměří ukončena první světová válka, od té doby je to den věnovaný památce válečných veteránů – slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek.

Od první globální války si svět připomíná hrdiny a padlé na válečných bojištích tím, že si lidé v tento den připnou na klopu kvítek vlčího máku. K této tradici se připojuje i krajský úřad. Společnost Post Bellum, o.p.s., pořádá veřejnou sbírku, v níž si lidé mohou za symbolický a dobrovolný příspěvek vlčí mák získat. Připnutím máku na oděv uctíte životy válečných veteránů.

Děkujeme, že pomáháte.