Řezbář králických betlémů a figurek z Hradce Králové oceněn titulem Nositel tradice lidových řemesel

Autor: Veronika Janáčková

Ministr kultury České republiky uděluje od roku 2001 ocenění Nositel tradice lidových řemesel vybraným lidovým tvůrcům, kteří se výrazně podílejí na výrobě předmětů tradičními technologickými postupy. Titul se uděluje u příležitosti Národního zahájení Dnů evropského dědictví, které pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Slavnostní zahájení proběhlo v sobotu 5. září 2015 v Českém Krumlově. Ministr kultury České republiky Daniel Herman spolu s náměstkyní Annou Matouškovou, ředitelkou odboru regionální a národnostní kultury Zuzanou Malcovou a ředitelem Národního ústavu lidové kultury Janem Kristem udělil prestižní ocenění panu Josefu Komárkovi z Hradce Králové v oboru řezbářství – řezba králických figurek a betlémů. Společně s ním byli ocenění další čtyři nominanti.

Pan Josef Komárek, držitel krajského ocenění Zlatý kolovrat za rok 2014, oživuje tradiční technologii králických betlémů a snaží se o zachycení dokonalé králické figurky. Charakteristický tvar betlémových figurek je výsledkem jedinečného řezbářského rukopisu, řezba je naprosto specifická, zhotovená minimálním počtem řezů do smrkového špalíčku s povrchovou úpravou s minimálním množstvím používaných barevných pigmentů. Své zkušenosti předal panu Komárkovi poslední králický řezbář Josef Schwarzer ml. z Dolní Hedče, který mu pomohl s dopracováním detailů obličejů figurek.

Své poznatky a výrobní postupy zveřejňuje prostřednictvím obsáhlých webových stránek: http://kralickebetlemy.cz

Pro svoji vysokou kvalifikaci je vyhledávaný muzejními pracovníky při realizaci tématicky zaměřených výstav nejen u nás, ale i v zahraničí. Králické betlémářství prezentuje poutavým vyprávěním o jeho historii, ale také komentováním technologie výroby v rámci řezbářských kurzů.

Veškeré jeho aktivity směřují k jedinému cíli - udržet technologii králického řezbářství stále živou.

Josef Komárek