Perla Českého ráje se opět naplno otevřela veřejnosti

3. 12. 2021 Autor: Pavla Truncová

Od poloviny roku 2019 do letošního srpna probíhaly na hradu Kost rozsáhlé opravy. Obnova hradu mohla být zahájena a provedena především díky zásadnímu rozhodnutí vlastníků hradu, rodiny Kinský dal Borgo a následnému získání dotací z evropského dotačního projektu. Opravu zajišťovala firma VPP Group, a.s., Velim pod dohledem Oddělení památkové péče Královéhradeckého kraje.

Hrad Kost patří mezi skvosty našeho kraje i celé České republiky. Jedná se o jeden z nejzachovalejších gotických hradů. Kraj velmi kvituje péči majitelů hradu o tento unikát a v minulosti také zásadně přispíval na jeho obnovu. Během revitalizace nechal část hradu zpřístupněný a návštěvníci mohli sledovat postupnou proměnu.“ Uvádí náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury a památkové péče.

Zisk dotací z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši necelých 75 milionů korun umožnil rozsáhlé záchranné práce gotického jádra hradu. Vzhledem k jeho poloze v Údolí Plakánek bylo nutné vyřešit vlhkostní poměry. Dešťová voda začala narušovat statiku podloží i zdiva a zvětralých částí skalního masivu a historický kanalizační systém přestal být funkční. Dále bylo nutné očistit kamenné zdivo od léta nanesených nečistot, konzervovat plastické části kamenného zdiva, opravit krov kaple sv. Anny nebo revitalizovat povrch nádvoří a parkánů. Autorem projektu obnovy byl Ing. arch. Libor Sommer. V průběhu prací bylo nutné se vypořádat s mnoha problémy, které nebyly v projektové dokumentaci předpokládány. Byly zjištěny mnohé stavební závady, které vznikly v rámci vývoje hradu

a zejména při velké opravě opěrných zdí severního parkánu v 20. letech 20. století, které byly v havarijním stavu a reálně hrozilo jejich opětovné zřícení. Oprava hradního komplexu umožní zpřístupnění dosud nepřístupných prostor a otevření nové expozice s 3D prezentací. Veškeré práce na hradě nekončí. Do budoucna se očekávají další stavební práce na Bibrštejnském a Lobkowiczkém paláci. Plánuje se rekonstrukce pivovaru v areálu hradu a počítá se i s opravou dominantní věže hradu, které by se mohla po opravě zpřístupnit veřejnosti.

V průběhu stavby byl prováděn průběžný archeologický průzkum, který pomohl s upřesněním vývoje hradu a rovněž přinesl jedno velké překvapení. Na severním parkánu byl objeven dosud neznámý objekt. Archeologové jej označily jako původní vjezdovou bránu a s určením jejího stáří se historie hradu posunula o jedno století zpět oproti dosud známým skutečnostem.“ Uvádí k archeologickému průzkumu kastelán hradu Kost Jan Macháček.

Vedle vjezdové brány byla odhalena i historická dlažba východního a jižního parkánu a byly odhaleny základy stájí na severním parkánu. Nově nalezené objekty bylo nutno z důvodu povětrnostních vlivů i pohybu návštěvníků znovu skrýt. Jejich původní rozmístění si však návštěvníci mohou prohlédnout, protože základy jsou propsány v dlažbě na povrchu.

Hrad Kost byl založen v první polovině 14. století Benešem z Vartemberka. Komplex byl vystavěn na pískovcové skále, ale oproti jiným středověkým hradům stojí ve středu tří skalnatých údolí. Hrad prodělal několik etap vývoje, od poloviny 14. století až po opravy ve 20. letech 20. století. Jádro hradu představuje jednu z nejlépe zachovaných staveb tohoto druhu u nás. V 90. letech 20. století převzali hrad původní majitelé rodina Kinský dal Borgo.

Fotogalerie