Odpověď na žádost o informace doručenou dne 08.07.2022

19. 7. 2022 Autor: Alena Koukalová

reklamní zařízení

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno 
ZE DNE: 08.07.2022
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-69/MJP/2022

VYŘIZUJE: Mgr. Alena Koukalová
ODBOR | ODDĚLENÍ: majetkoprávní | stížností a dozoru obcí IDDS:
LINKA | MOBIL: 606 783 015
E-MAIL: akoukalova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 18.07.2022

Počet listů: 3
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 08.07.2022

Vážený pane,

dne 08.07.2022 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí informací týkajících se staveb pro reklamu na parcele č. 207/4 v k.ú. Hradec Králové, obec Hradec Králové, konkrétně žádáte (citace):

  • 1. nachází se tato stavba v silničním ochranném pásmu?
  • 2. mají případně udělenu výjimku pro umístění v tomto pásmu?

Pokud je stavba umístěna v silničním ochranném pásmu v rozporu se zákonem dávám podnět k zahájení řízení o odstranění stavby. Současně žádám, aby mi Královéhradecký kraj do 30 dnů sdělilo, zda bylo řízení zahájeno, a případně mě informovalo o svém dalším postupu.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod spisovou značku KUKHK-IZ-69/MJP/2022, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu – odbor dopravy a silničního hospodářství (vizte organizační strukturu krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/)

Odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu k žádosti uvedl, že po prostudování zaslaných podkladových materiálů a ověření situace v mapových podkladech Českého úřadu zeměměřického a katastrálního zjistil:

1) Reklamní zařízení na p. p. č. 207/4 v k.ú. Hradec Králové, obec Hradec Králové se nachází v ochranném pásmu pozemní komunikace I/31 ve smyslu ustanovení § 30 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pozemních komunikacích).

2) Reklamní zařízení nemá udělenou výjimku pro umístění v ochranném pásmu pozemní komunikace I/31. Ve smyslu ustanovení § 31 odst. 1 zákona o pozemních komunikacích zřízení a provozování reklamních zařízení v silničním ochranném pásmu podléhá povolení. Zřízení a provozování reklamní zařízení lze povolit pouze, není-li zaměnitelné s dopravními značkami, světelnými signály, zařízeními pro provozní informace nebo s dopravními zařízeními a nemůže-li oslnit uživatele dotčené pozemní komunikace nebo jinak narušit provoz na pozemních komunikacích. Jedná-li se o reklamní zařízení viditelné z pozemní komunikace v silničním ochranném pásmu dálnice a silnice I. třídy, lze jeho zřízení a provozování povolit pouze pokud splňuje výše uvedené podmínky a slouží-li k označení provozovny, která se nachází v silničním ochranném pásmu ve vzdálenosti do 200 metrů od reklamního zařízení.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor dopravy a silničního hospodářství k Vaší žádosti dále uvedl následující informace.

V roce 2018 od Ředitelství silnic a dálnic ČR obdržel informace o cca 800 reklamních zařízeních na území Královéhradeckého kraje, u nichž je podezření, že jsou v ochranných pásmech nebo na tělesech silnic I. třídy umístěna v rozporu s právními předpisy. Ke každému jednotlivému reklamnímu zařízení je nutné s ohledem na legislativu provést posouzení a úkony, které jsou ve zjednodušené formě uvedeny níže.

Krajský úřad řešil (a zajistil odstranění) na silnicích I/37, I/32, I/16 na území Královéhradeckého kraje v úseku od hranic s Libereckým krajem až po hranici se Středočeským krajem, silnici I/35 v úseku od hranic Královéhradeckého a Libereckého kraje po obec Jičín. Na základě iniciativy krajského úřadu bylo odstraněno vlastníky reklamních zařízení nebo vlastníky pozemků, na nichž byla reklamní zařízení umístěna 312 ks reklamních zařízení. Dalších 41 ks reklamních zařízení bylo odstraněno ÚDRŽBOU SILNIC Královéhradeckého kraje a.s. na základě objednávky krajského úřadu. Reklamní zařízení, na která poukazujete, tak nebyla doposud krajským úřadem řešena a nelze ani odhadnout, kdy budou ze strany krajského úřadu posouzena.

Sdělení k žádosti o informace zasíláme elektronicky prostřednictvím datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí