Odpověď na žádost o informace doručenou dne 11.06.2022

28. 6. 2022 Autor: Alena Koukalová

člen zastupitelstva

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 11.06.2022
NAŠE ZNAČKA (čj. nebo sp. zn.): KUKHK-IZ-63/MJP/2022

VYŘIZUJE: Mgr. Alena Koukalová
ODBOR | ODDĚLENÍ: majetkoprávní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 606 783 015
E-MAIL: akoukalova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 24.06.2022

Počet listů: 3
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 11.06.2022

Vážený pane doktore,

dne 11.06.2022 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím datové schránky Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

„1.Zúčastnil se člen Zastupitelstva Krajského úřadu Královéhradeckého kraje PhDr. Jiří Štěpán Ph.D. akce pořádané v Olešnici v Orlických horách dne 17. 07. 2021 od 14:00 hod. (Pořízení nové mobilní požární techniky – Sbor dobrovolných hasičů Olešnice v Orlických horách) jako člen Zastupitelstva Krajského úřadu Královéhradeckého kraje nebo jako soukromá osoba.

2.Je-li Krajský úřad Královéhradeckého kraje povinným subjektem ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., je povinným subjektem i člen Zastupitelstva Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, v tomto případě zastupitel PhDr. Jiří Štěpán Ph.D.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod spisovou značku KUKHK-IZ-63/MJP/2022, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O vyjádření k požadovaným informacím byl požádán člen Zastupitelstva Královéhradeckého kraje pan PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

Na úvod je třeba upozornit na Vámi nesprávné označení člena orgánu Královéhradeckého kraje, když žádáte o informace týkající se „člena Zastupitelstva Krajského úřadu Královéhradeckého kraje“. Dle zákona číslo 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, kraj jako územně samosprávný celek je samostatně spravován orgánem kraje, kterým je zastupitelstvo kraje, přičemž dalšími orgány kraje jsou rada kraje, hejtman kraje a krajský úřad, případně zvláštní orgány zřízené hejtmanem kraje. Působnost každého z těchto orgánů je zvlášť upravena zákonem o krajích. Správné je tedy označení člen Zastupitelstva Královéhradeckého kraje, nikoli člen Zastupitelstva Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Na to navazuje i vysvětlení k bodu 2. Vaší žádosti.

Dle ustanovení § 2 odst. 1 InfZ povinnými subjekty, které mají podle tohoto zákona povinnost poskytovat informace vztahující se k jejich působnosti, jsou státní orgány, územně samosprávné celky a jejich orgány a veřejné instituce. Povinným subjektem dle InfZ je tedy územní samosprávný celek jako takový, přičemž určení konkrétního orgánu, který žádost bude vyřizovat, je závislé na tom, zda jde o informace z působnosti samostatné nebo přenesené. V případě samostatné působnosti je tedy povinným subjektem územní samosprávný celek, který jedná při vyřizování žádostí o poskytnutí informací skrze své orgány, v případě kraje je tímto orgánem zpravidla krajský úřad. V případě působnosti přenesené vyřizuje žádosti krajský úřad, jenž tuto přenesenou působnost vykonává resp., jemuž je daný úsek státní správy svěřen.

Pro úplnost uvádíme, že v souladu s vnitřní předpisem Směrnicí Rady Královéhradeckého kraje upravující postup Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v oblasti poskytování informací podle InfZ, čl. 2 odst. 1, krajský úřad vyřizuje i žádosti o informace doručené Královéhradeckému kraji a jeho orgánům.

Člen zastupitelstva kraje sám o sobě není povinným subjektem, není však vyloučeno, aby se žádost o informace člena zastupitelstva kraje týkala, pokud by spadala věcně do jeho působnosti nebo působnosti orgánu, v němž působí nebo obecně do samostatné působnosti kraje.

V bodě 1. žádosti se tážete, zda se člen Zastupitelstva Královéhradeckého kraje pan PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D. účastnil akce pořádané Sborem dobrovolných hasičů Olešnice v Olešnici v Orlických horách dne 17.07.2021 od 14:00 hodin z důvodu pořízení nové mobilní požární techniky jako člen Zastupitelstva Královéhradeckého kraje nebo jako soukromá osoba.

Dle ustanovení § 3 odst. 3 InfZ informací se pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního.

Z charakteru žádosti samé je patrné, že v žádosti svým dotazem cílíte na sdělení, zda se pan PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D., zastupitel Královéhradeckého kraje, účastnil popsané akce pořádané Sborem dobrovolných hasičů Olešnice v Olešnici v Orlických horách dne 17.07.2021 jako člen Zastupitelstva Královéhradeckého kraje nebo jako soukromá osoba. Tedy na sdělení, těžko zachytitelná či zachycená povinným subjektem. V žádosti nepožadujete listiny, ze kterých by tyto skutečnosti mohly být zřejmé a patrné jako odpovědi na Vaše dotazy.

K Vašemu dotazu uvádíme, že Královéhradeckému kraji nebyla doručena písemná pozvánka na akci pořádanou Sborem dobrovolných hasičů Olešnice v Olešnici v Orlických horách dne 17.07.2021 z důvodu pořízení nové mobilní požární techniky, z níž by bylo patrné, že byl k účasti na uvedené akci osloven Královéhradecký kraj, jeho orgán, resp. představitel kraje. U odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací krajského úřadu bylo zjištěno, že nové mobilní zařízení požární techniky, k níž byla akce Sborem dobrovolných hasičů Olešnice v Olešnici v Orlických horách uspořádána, nebylo financováno Královéhradeckým krajem a Královéhradecký kraj na pořízení této techniky nijak neparticipoval.

Pan PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D. tedy nebyl vyslán k účasti na této akci Královéhradeckým krajem.

Pan PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D. se k Vaší žádosti vyjádřil v tom smyslu, že na uvedené akci byl přítomen a pozván byl osobně Sborem dobrovolných hasičů Olešnice v Orlických horách. Pozvánku prostřednictvím orgánů kraje neobdržel. Z jeho pohledu zpětně těžko může dešifrovat, v jaké úloze na akci byl, zda jako soukromá osoba, či jako zastupitel kraje. Zároveň mohl těžko odhadnout, kdy na takovéto akci člověk hovoří jako soukromá osoba nebo zastupitel kraje.

S ohledem na to, že pan PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D. byl zvolen ve volbách v roce 2020 členem Zastupitelstva Královéhradeckého kraje a tato funkce mu náleží po celé funkční volební období, je tedy i představitelem Královéhradeckého kraje a při určitém veřejném jednání je přesné rozlišení, kdy např. vystupuje jako „člen zastupitelstva“, jako „soukromá osoba“ či dokonce jako „politik“ obvykle velmi obtížné.

Pan PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D., který byl pořadateli akce k účasti osloven, se mohl účastnit obecně jako člen zastupitelstva kraje, neboť jím po celé funkční období fakticky je, ale i jako soukromá osoba.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí