Odpověď na žádost o informace doručenou dne 21.12.2021

6. 1. 2022 Autor: Alena Koukalová

podmínky čerpání dotace

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedena
ZE DNE: 20.12.2021
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-100/OP/2021

VYŘIZUJE: Mgr. Alena Koukalová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA MOBIL: 495 817 309
E-MAIL: akoukalova@kr-kralovehradecky.cz

(prostřednictvím datové schránky)

DATUM: 04.01.2022

Počet listů: 3Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 21.12.2021

Vážený pane doktore,

dne 21.12.2021 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt), Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se v zastoupení paní ….., nar. ….., trvale bytem …….., domáháte poskytnutí informací ohledně podmínek poskytnuté dotace vyplývajících ze smlouvy o poskytnutí dotace z rozpočtu Královéhradeckého kraje č. 180PK01-0726, a to v souvislosti s vypořádáním spoluvlastnictví k nemovitostem, k nimž byly dotace čerpány. Konkrétně žádáte (citace):

  • Jaké jsou ve vztahu k poskytnutým dotacím podmínky pro vypořádání spoluvlastnictví k nemovitostem, k nimž byly dotace čerpány?
  • Jsou zde nějaké zvláštní povinnosti, zejména ve vztahu k případnému vrácení poskytnutých dotací, pokud budou nemovitosti přikázány do výlučného vlastnictví žadatelky, paní ……..?
  • Jsou zde nějaké zvláštní povinnosti, zejména ve vztahu k případnému vrácení poskytnutých dotací, pokud budou nemovitosti přikázány do výlučného vlastnictví spoluvlastníka žadatelky, pana ……..?

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-100/OP/2021, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací krajského úřadu (vizte organizační strukturu krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Krajský úřad odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací krajského úřadu poskytl k Vaší žádosti následující informace.

Veškeré povinnosti příjemce dotace jsou dány smlouvou o poskytnutí dotace, kterou paní ……. uzavřela s poskytovatelem Královéhradeckým krajem dne 23.01.2019.

Povinnosti příjemce jsou uvedeny v čl. VI. Smlouvy, kdy zejména při nakládání s předmětnou nemovitostí, kde byla výměna zdroje realizována, na adrese …….. je povinností:

  • 1) Příjemce se zavazuje plně a prokazatelně splnit účel, na který mu byla dotace poskytnuta, a to v rozsahu uvedeném zejména v článku I. Smlouvy a dodržet jej po dobu udržitelnosti stanovenou pro plnění účelu projektu, která činí 5 let ode dne uzavření Smlouvy. Příjemce je povinen použít dotaci maximálně hospodárným způsobem a výhradně k účelu uvedenému ve Smlouvě. Příjemce je povinen s veškerým majetkem získaným z dotace, byť i jen částečně, nakládat s péčí řádného hospodáře, zejména jej zabezpečit proti poškození, ztrátě nebo odcizení.
     
  • 2) Příjemce je povinen zajistit řádný provoz a údržbu nového zdroje tepla a uchování dokumentace k projektu, a to po celou dobu udržitelnosti v délce min. 5 let. Jedná se zejména o povinnost provozovat zdroj tepla v souladu s podmínkami pro provoz stanovenými zákonem č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, výrobcem a dodavatelem, povinnost spalovat pouze paliva, která splňují požadavky na kvalitu paliv stanovené prováděcím právním předpisem k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, a která jsou výrobcem kotle určena jako vhodná k naplnění požadavků Nařízení komise č. 2015/1189 ze dne 28. dubna 2015, kterým se provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/12/ES, pokud jde o požadavky na ekodesign kotlů na tuhá paliva. Dále je příjemce povinen v případě kotle na pevná paliva provádět jednou za 2 kalendářní roky kontrolu technického stavu a provozu kotle. Povinnost zajistit v intervalech stanovených nařízením vlády č. 91/2010 Sb., o provedení pravidelné kontroly spalinových cest, čištění spalinových cest a spotřebiče paliv.
     
  • 3) Příjemce souhlasí a spolupracuje s kontrolami ze strany poskytovatele, třetích osob pověřených poskytovatelem, Ministerstva životního prostředí ČR, Státního fondu životního prostředí ČR, Ministerstva financí ČR, Evropské komise, Evropského účetního dvora a Nejvyššího kontrolního úřadu ČR. Těmto subjektům je povinen zpřístupnit zejména veškerou dokumentaci k projektu. Touto kontrolou se rozumí provedení kontroly daného nového zdroje tepla, resp. celé akce na místě, a to v souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole, ve znění pozdějších předpisů. Příjemce se zavazuje umožnit případným kontrolám vstupdo svého obydlí včetně vstupu do všech místností souvisejících s předmětem podpory.
     
  • 4) Příjemce je v době udržitelnosti oprávněn vyměnit předmět dotace za zdroj se stejnými nebo lepšími ekologickými parametry, pokud jde o emise látek znečišťujících ovzduší.
     
  • 5) Příjemce je povinen po dobu udržitelnosti zajistit u třetích osob, jimž zcizuje nebo přenechává rodinný dům k užívání, ve kterém byl pořízen nový zdroj tepla, možnost kontroly dle odst. 5 tohoto článku a zavazuje je k dodržení podmínek udržitelnosti.
     
  • 6) Příjemce dotace je povinen poskytovali sdělit každou změnu týkající se předmětu dotace, a to bezodkladně, zároveň je povinen ihned nahlásit změnu kontaktních údajů, resp. údajo smluvní straně. Jedná se o podstatnou změnu, která musí být řešena dodatkem ke Smlouvě.
     
  • 7) Příjemce je povinen realizovat opatření k odstranění nedostatků zjištěných při veřejnoprávní kontrole, která mu byla uložena orgány uvedenými v odst. 5 tohoto článku, na základě prováděných kontrol, a to v termínu, rozsahu a kvalitě podle požadavků stanovených příslušným kontrolním orgánem.

Z výše uvedených povinností příjemce ve smlouvě o poskytnutí dotace je tedy nutné při změně vlastníka nemovitosti (rozdílného od příjemce dotace) zajistit dodržení podmínek udržitelnosti, tj. provozování nového zdroje tepla v souladu s podmínkami smlouvy o poskytnutí dotace, umožnit vstup kontrole,nakládat se zdrojem tepla s péčí řádného hospodáře, zejména jej zabezpečit proti poškození, ztrátě nebo odcizení. Původní vlastník nemovitosti je pak povinen nahlásit změnu poskytovateli dotace.

Jiné povinnosti ze strany poskytovatele dotace stanoveny nebyly.

Tuto odpověď na žádost o informace Vám zasíláme prostřednictvím datové schránky ………..

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová v. r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí