Odpověď na žádost o informace doručenou dne 21.12.2021

14. 1. 2022 Autor: Vladimír Kučera

doplňkové informace ohledně vyhlášky čj. KUKHK-6467/ZP/2021-5 ze dne 08.05.2021

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 21.12.2021
NAŠE ZNAČKA (čj. nebo sp. zn.): KUKHK-IZ-98/OP/2021
VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera

ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 585
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 04.01.2022

Počet listů: 2
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 21.12.2021

Vážený pane doktore,

dne 21.12.2022 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt), Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí doplňkových informací ohledně vyhlášky čj. KUKHK-6467/ZP/2021-5 ze dne 08.05.2021, konkrétně žádáte následující (citace včetně chyb):

„podle jakého právního předpisu zveřejní Ministerstvo životného prostředí ČR opatření obecné povahy a související mapový podklad zrovna na portálu http://voda.gov.cz./portal/, jak je uvedeno ve vyhlášce č. j. KUKHK– 6467/ZP/2021 – 5“.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-98/OP/2021, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu (vizte organizační strukturu krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Oddělení vodního hospodářství odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu poskytlo následující informace k Vaší žádosti.

Vodoprávní úřad po stanovení záplavového území předá dle ustanovení § 66 odst. 4 zákona číslo 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), v platném znění (dále jen vodní zákon), kopii dokumentace Ministerstvu životního prostředí.

Ministerstvo životního prostředí podle ustanovení § 66 odst. 6 vodního zákona zajišťuje vedení dokumentace o stanovených záplavových územích na území České republiky a zabezpečuje jejich evidenci v informačním systému veřejné správy.

Krajský úřad v opatření obecné povahy uvádí (citace):

„Po nabytí účinnosti předá krajský úřad toto opatření obecné povahy a související mapový podklad Ministerstvu životního prostředí, které je na základě ustanovení § 66 odst. 6 vodního zákona zveřejnění na portále veřejné správy (http://voda.gov.cz/portal/). Na uvedeném portále bude opatření obecné povahy (včetně mapových podkladů) k dispozici po celou dobu své platnosti. Rovněž bude k dispozici i na webových stránkách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.“

Tím krajský úřad sděluje, že Ministerstvo životního prostředí zveřejňuje dle ustanovení § 66 odst. 6 vodního zákona stanovená záplavová území na portále veřejné správy. Pro usnadnění dohledávání záplavových území je k této informaci v opatření obecné povahy, stanovující záplavové území, doplněno i na jakém portále je možné stanovená záplavová území dohledat. Jediný portál, který se zabývá vodou (vodním hospodářstvím) je portál vedený pod odkazem http://voda.gov.cz/portal/.

Jakým předpisem vznikl Vodohospodářský informační portál VODA České republiky, je dotaz na příslušná ministerstva, na Ministerstvo životního prostředí nebo Ministerstvo zemědělství.

Uvedená informace v opatření obecné povahy o portále http://voda.gov.cz/portal/ nebyla doposud Ministerstvem životního prostředí rozporována.

Úvodní strana citovaného portálu sděluje, že gestorem Vodohospodářského informačního portálu VODA České republiky je Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s dalšími ústředními vodoprávními úřady ČR, tj. Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo dopravy a Ministerstvo obrany, v koordinaci s Ministerstvem vnitra. Prostřednictvím jednotných, přehledných a snadno dostupných aplikací zde zmiňované resorty prezentují široké veřejnosti věrohodné informace o našich vodách a tak přispívají k její lepší a včasné informovanosti.

Tuto odpověď na žádost o informace Vám zasíláme prostřednictvím Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová v. r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí