Zajímejte se o nájemní smlouvu k hrobu

18. 1. 2023 Autor: Veronika Janáčková

Bez uzavřené písemné smlouvy můžete přijít o hrobové místo. I když za nájem řádně platíte.

Na jeden z takovýchto případů se zaměřil pořad Černé ovce, který Česká televize odvysílala 10. ledna 2023.

Tento stav, který je v souladu se zákonem č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, platí již 20 let a potvrzuje ho také judikatura.

Případ pana Zdeňka, který můžete shlédnou na webu ČT  (od 05:17), není ojedinělý. Můžete stejně jako on o hrob pečovat, mít v něm pohřbené své nejbližší, můžete za něj dokonce pravidelně platit, ale pokud nemáte uzavřenou nájemní smlouvu s provozovatelem pohřebiště, nemáte k němu žádná dispoziční práva. V této situaci může přijít jiný zájemce a stát se novým právoplatným nájemcem, bez jehož souhlasu nesmíte do hrobu nikoho dalšího pohřbít.

Že je nezbytné mít v pořádku administrativní záležitosti související s nájmem hrobového místa nejlépe vyjadřují slova autora reportáže Víta Hlásenského: „O hrob, který si platíme desítky let, můžeme přijít snadno a rychle. Pokud ještě nemáme písemnou smlouvu, domáhejme se jejího uzavření u obce, aby nám hrob nevyfoukl někdo blízký, nebo dokonce cizí. Smlouvu totiž může uzavřít kdokoliv."

Reportérova slova potvrzuje v příspěvku také Leona Gergelová Šteigrová, nynější vrchní ředitelka sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování Ministerstva pro místní rozvoj: „Ve chvíli, kdy na hřbitovní místo není uzavřena nájemní smlouva, nemusíte dokládat nic. Je to vlastně jen otázka občanského průkazu, který máte s sebou.“

(zdroj: MMR)