Pokračování transformace a zvyšování dostupnosti sociálních služeb pro osoby s postižením v Královéhradeckém kraji v roce 2021

24. 6. 2022 Autor: Jana Fiedlerová

Rok 2021 přinesl ukončení dalších investičních projektů, které přispěly ke zvýšení kapacit lůžek služeb sociální péče komunitního charakteru v Královéhradeckém kraji a spolu s podporou pracovních týmů na úrovni poskytovatelů umožnily dalším dospělým lidem s postižením žít život srovnatelný s vrstevníky.

V roce 2021 byl ukončen čtvrtý investiční projekt, jehož prostřednictvím je naplňován Transformační plán Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny, příspěvkové organizace Královéhradeckého kraje, která poskytuje služby domovy pro osoby se zdravotním postižením a chráněné bydlení lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Nový domov ve dvou domácnostech v Kostelci nad Orlicí našlo dalších 6 lidí s postižením. Ve druhé polovině roku 2022 zahájí fungování zbývající dvě domácnosti služby domova pro osoby se zdravotním postižením v Třebechovicích pod Orebem pro celkem 12 uživatelů.

Jedná se o následující investiční projekty:

V roce 2021 byla dokončena byla realizace projektu reg. č. CZ.06.2.56/0.0/0.0/17_095/0008338 (vybudování 2 skupinových domácností pro celkem 6 osob, služba chráněné bydlení) v rámci výzvy č. 77 Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování III. projekt Transformace ÚSP pro mládež Kvasiny-rekonstrukce objektu v lokalitě Kostelec nad Orlicí 3.

Před dokončením je projekt reg. č. CZ.06.2.56/0.0/0.0/16_047/0005606 (vybudování 2 skupinových domácností pro celkem 12 osob, služba domov pro osoby se zdravotním postižením) v rámci výzvy č. 49 Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II. projekt Transformace ÚSP pro mládež Kvasiny-výstavba v lokalitě Třebechovice pod Orebem. V případě tohoto projektu došlo ke změně lokality z Častolovic do Třebechovic pod Orebem.

V rámci podpory rozvoje nových kapacit služeb komunitního charakteru byl v roce 2021 dokončen projekt podpořený ve výzvě č. 82 Rozvoj sociálních služeb (SVL) II. Zvýšení dostupnosti komunitních pobytových služeb v lokalitě Náchod, reg. č. CZ.06.2.56/0.0/0.0/18_103/0008956 (vybudování 2 skupinových domácností pro celkem 6 osob, služba chráněné bydlení pro cílovou skupinu osob s chronickým duševním onemocněním, přispívá mj. k naplnění Radou Královéhradeckého kraje schváleného Transformační plánu DOMOVA NA STŘÍBRNÉM VRHU, Rokytnice v Orlických horách).

Dokončení projektu Rozvoj dostupnosti pobytových služeb pro osoby s postižením v lokalitě Hradec Králové, reg. č. CZ.06.2.56/0.0/0.0/18_103/0008958 (vybudování 3 skupinových domácností pro celkem 18 osob, služba domov pro osoby se zdravotním postižením pro cílovou skupinu osob s mentálním a kombinovaným postižením) je plánováno v průběhu roku 2023.

Všechny výše uvedené projekty přispívají k naplňování klíčových strategických dokumentů Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb.

Procesy deinstitucionalizace, transformace a rozvoje služeb komunitního charakteru byly v roce 2021 podpořeny v projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji VII, realizovaného za podpory Operačního programu Zaměstnanost. Pracovníci pěti poskytovatelů sociálních služeb pro osoby s postižením a duševním onemocněním čerpali v rámci projektu konzultační podporu, byli podpořeni supervizí, absolvovali odborné vzdělávání a stáže apod.

Od ledna 2020 s ukončením v červnu 2022 byl realizován projekt Komunitní služby pro osoby se zdravotním postižením v Královehradeckém kraji. Jeho cílem bylo zajistit dostupnost sociálních služeb chráněného bydlení v celkové kapacitě 29 lůžek poskytovaných v komunitě, které vznikly po transformaci domovů pro osoby se zdravotním postižením Barevné domky Hajnice a Ústavu sociální péče pro mládež Kvasiny. Podpořen je provoz vybraných domácností služby v lokalitách: Trutnov, Dvůr Králové nad Labem, Kostelec nad Orlicí a Týniště nad Orlicí.

Kontaktní osobou pro informace týkající se podpory procesů deinstitucionalizace, transformace a rozvoje služeb komunitního charakteru pro osoby s postižením v Královéhradeckém kraji je Mgr. Jana Fiedlerová, Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, jafiedlerova@kr-kralovehradecky.cz, tel.: 495 817 332.