Druhá výzva na kotlíkové dotace byla ukončena!

15. 9. 2016 Autor: Pavel Kavalír

Obrovský zájem o kotlíkové dotace v Královéhradeckém kraji způsobil, že během jednoho jediného dne vyčerpali žadatelé veškeré přidělené finance. Letošní už druhá výzva, ve které se na výměnu kotlů rozdělovalo celkem 94 milionů korun, byla odstartována vpondělí 12. září v 8 hodin ráno a ještě tentýž den bylo přijato na 1500 žádostí. Další dva dny ještě mohli žadatelé uplatnit tzv. preferenční kód, který jim systém přidělil vpřípadě přetížení serveru.

Krajský úřad registruje celkem 1683 žádostí se sumou požadavků na dotaci asi 190 milionů korun. Nyní probíhá export a analýza dat ze serveru, poté se budou všechny žádosti vyhodnocovat a bude se rozhodovat o udělení dotací. Žadatelé, kteří úspěšně podali projektovou žádost, obdrželi e-mail o přidělení registračního čísla žádosti a upozornění na povinnost dodat do 10 pracovních dnů od podání žádosti její listinnou verzi, včetně všech relevantních příloh. Číslo žádosti není pořadovým číslem, o pořadí rozhoduje přesný čas podání. O pořadí žádostí bude veřejnost informována až po kompletní kontrole exportovaných dat.

Příjem žádostí byl zahájen v 8 hodin ráno prostřednictvím dotačního portálu Královéhradeckého kraje. První uzavřená a na úřad odeslaná žádost byla krátce po osmé hodině. V tu dobu bylo do systému přihlášeno několik set žadatelů. Server, který byl oproti předchozí výzvě výrazně posílen, tentokrát nápor vydržel (krátce po osmé hodině zaznamenal až 600 přístupů), nicméně v období nejvyšší špičky se objevily technické problémy, které bylo ve většině případů nutno řešit na straně žadatelů opakovanými pokusy o přihlášení. „Pracovníci úřadu po celý den odbavovali žadatele, kteří měli předem domluven termín a zároveň všechny ty, kteří na úřad dorazili během dopoledne. Celkově jsme tak velký zájem uchazečů o dotaci během jediného dne nečekali. V minulém kole trvalo rozdělení obdobné částky 14 dní a nyní byla celá alokace vyčerpána během jednoho dne. Celkem bylo podáno přes 1600žádostí,“ řekl náměstek hejtmana odpovědný za oblast grantů a dotací Otakar Ruml.

Žadatelům, kteří úspěšně podali projektovou žádost, byl systémem zaslán e-mail spřiděleným registračním číslem (toto číslo neurčuje pořadí, s ohledem na využívání tzv. preferenčních kódů bylo systémem přidělováno náhodně a o pořadí, v souladu svýzvou, rozhoduje pouze čas podání žádosti!) upozorněním na povinnost doložit do 10 pracovních dnů od podání elektronické žádosti listinnou verzi včetně relevantních příloh. Pořadí žádostí, vč. registračního čísla a přesného času podání, zveřejníme po celkové analýze systému a obdržených dat.

Následně budou všechny žádosti postupně vyhodnocovány a bude se rozhodovat o udělení dotací. Může se stát, že některé žádosti budou vyřazeny z důvodu duplicity nebo nesplnění podmínek. Žádosti, které skončí takzvaně pod čarou, budou zařazeny do náhradního zásobníku projektů. O všech postupech budeme žadatele průběžně informovat.