Správní orgány státní památkové péče na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností v Královéhradeckém kraji

8. 8. 2023 Autor: Ing. Milan Smolík

Struktura státní památkové péče

Struktura orgánů a organizací státní památkové péče v České republice je zakotvena zákonem č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů. Skládá se ze složky odborné a výkonné.

Odbornou složkou je Národní památkový ústav (NPÚ) sestávající z generálního ředitelství v Praze a územních odborných pracovišť umístěných v jednotlivých krajích. V Královéhradeckém kraji je toto pracoviště umístěno v Jaroměři - Josefově. NPÚ v rámci své zákonem svěřené činnosti vypracovává podklady pro rozhodování správních orgánů, poskytuje informace, podklady a konzultace vlastníkům kulturních památek, navrhuje a vyhodnocuje technologické postupy a materiály a vede evidenci kulturních památek, památkově chráněných území (tj. památkových rezervací a památkových zón) a památkových ochranných pásem v Ústředním seznamu kulturních památek, do kterého je možno veřejně nahlédnout prostřednictví památkového katalogu.

Výkonná složka je hierarchicky uspořádána ve třech stupních - Ministerstvo kultury, krajské úřady a obecní úřady obcí s rozšířenou působností (ORP). V rámci celé České republiky je celkem 252 těchto obecních úřadů, přičemž v Královéhradeckém kraji jsou to Broumov, Dobruška, Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov a Vrchlabí. Krajské úřady jsou příslušné k rozhodování o obnovách národních kulturních památek a jsou odvolacím orgánem v řízeních vedených jednotlivými ORP, v jejichž kompetenci je obnova kulturních památek, staveb v památkově chráněných územích a ochranných pásmech.

 

 

  

Soubory ke stažení