Galileo

10. 1. 2008 Autor: Roman Klíma

Galileo je globální družicový systém, který má být dokončen a komerčně využíván v roce 2011-13. Má sloužit k různým účelům: ke kontrole dopravy, v sociálních službách, pro potřeby policie a spravedlnosti, k záchranným akcím. Bude využívat stejného principu jako nynější americký systém GPS a ruský GLONASS, se kterými se bude vzájemně doplňovat. Na rozdíl od těchto systémů by ale měl sloužit především civilním účelům. Má to být nástroj, který zemím Unie poskytne nezávislost při monitorování pohybu dopravních prostředků, zboží a osob, při získávání nejrůznějších informací. První navigační družice ze systému, pojmenovaná Giove-A, byla na oběžnou dráhu Země vyslána v prosinci 2005.

Kompletní systém Galileo bude obsahovat 30 družic obíhajících ve třech rovinách po kruhových drahách ve výšce cca 23500 km. Galileo umožní každému držiteli přijímače signálu určit jeho aktuální polohu s přesností lepší než jeden metr. Jeho služby budou natolik spolehlivé, že na jeho základě bude možné řídit jízdu vlaků, navádět řidiče automobilů a dovést letadla na přistávací dráhu.

Základní služby budou přístupné všem uživatelům bez omezení. Komerční služby budou přístupné platícím uživatelům a ostatní služby jsou určeny pouze pro autorizované uživatele, např. ozbrojené a policejní složky.


Další informace najdete na http://www.czechspace.cz/cs/galileo/program-galileo nebo http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/galileo/index_en.htm (v angličtině).