Výroční zpráva za rok 2004

22. 2. 2005

Výroční zpráva Královéhradeckého kraje
za kalendářní rok 2004

o činnosti v oblasti poskytování informací podle § 18 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů

 

1. Počet podaných žádostí o informace

V kalendářním roce 2004 bylo u Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (dále jen "krajský úřad") podáno 40 žádostí o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

2. Počet podaných odvolání proti rozhodnutí

U krajského úřadu bylo podáno v kalendářním roce 2004 celkem 9 podání, označených jako odvolání proti rozhodnutí o odmítnutí žádosti o poskytnutí informace.

3. Opis podstatných částí každého rozsudku soudu

V průběhu kalendářního roku 2004 nebyl soudem v řízení o žalobě proti rozhodnutí orgánu Královéhradeckého kraje, vydaném v oblasti poskytování informací, vyhlášen žádný rozsudek.

4. Výsledky řízení o sankcích za nedodržování zákona o svobodném přístupu k informacím

V kalendářním roce 2004 nebylo zahájeno žádné řízení o sankcích za nedodržování zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

5. Další informace vztahující se k uplatňování zákona o svobodném přístupu k informacím

Agendu vztahující se k žádostem o poskytnutí informace podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů vede oddělení tiskové a vnějších vztahů odboru kancelář hejtmana krajského úřadu. Eviduje se každá písemná žádost včetně žádostí podaných elektronickou poštou.

Ústní podání se neevidovala a o poskytnutí informací se nepořizoval záznam. Tyto žádosti vyřídil zaměstnanec Královéhradeckého kraje zařazený do krajského úřadu (dále jen "úředník"), jemuž byly známy skutečnosti, na něž dotaz směroval. Pokud se žadatel obrátil s ústní žádostí na věcně nepříslušný odbor krajského úřadu, bylo povinností úředníka odkázat jej na odbor, u něhož může požadovanou informaci získat, byla-li mu tato skutečnost známa, popřípadě mu sdělit kontakt na oddělení tiskové a vnějších vztahů odboru kancelář hejtmana krajského úřadu.

Na postup úředníků nebyla v souvislosti s vyřizováním žádostí o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů podána žádná stížnost.

Ve sledovaném období nebyla žádnému z žadatelů účtována náhrada nákladů podle § 17 zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

 

Ing. Pavel Bradík
hejtman Královéhradeckého kraje