Muzeum války 1866 se kvůli rekonstrukci expozice uzavře

5. 9. 2023

Muzeum války 1866 na Chlumu na Královéhradecku bude uzavřeno kvůli dlouho připravované rekonstrukci stálé expozice. Interiéry bude možné naposledy navštívit v neděli 29. října 2023. Po uzavření bude zahájeno vystěhování sbírkových předmětů, exponátů i mobiliáře. Práce na nové expozici začnou na začátku roku 2024.

Muzeum války 1866 se kvůli rekonstrukci expozice uzavře

Nové pojetí expozice se bude více než dřív věnovat nejen klíčové bitvě u Hradce Králové, ale celé prusko-rakouské válce. Muzeum války 1866 reflektovalo skutečnost, že je jediným specializovaným a tematicky zaměřeným muzeem v ČR, jeho úkolem je proto poskytnout návštěvníkům ucelený pohled na konflikt. Zcela nový proto bude i koncept expozice. Jeho autoři řadu let sbírali inspiraci v obdobných muzeích v Evropě.

Podle vedoucího Muzea války 1866 Jana Hrubeckého bude návštěvník provázen po expozici na platformě příběhů, které by měly vytvářet emotivní zážitek: „Nová podoba expozice nemá za úkol pouze „jít s dobou“ ve smyslu využití moderních technologií v muzejnictví, ale bude se věnovat dosud nepokrývaným tématům, jako je život civilistů nebo každodennost vojáků během konfliktu. Neopomeneme také dějinnou roli, která byla jedním z faktorů na cestě k moderní české státnosti. Návštěvníci se tak mohou těšit na neotřelé grafické pojetí, osobněji vyprávěný příběh prusko-rakouské války či digitální aplikaci, která jim poskytne další informace a bude je provázet okolní krajinou.“

Muzeum války 1866 se kvůli rekonstrukci expozice uzavře

Právě těsnější propojení expozice s okolním pietním územím je další novinkou. Na interiér naváže i exteriérový obsah, který bude s expozicí propojen digitální aplikací, mj. nabízející prvky rozšířené reality, interaktivní mapu a také mobilní příběhovou hru, která bude tematicky provázána s příběhy v expozici. Smyslem aplikace hry je mj. provést návštěvníka centrálním bojištěm a provázat informace z exteriéru s informacemi v expozici, resp. návštěvníka vyvést ven nebo naopak přivést dovnitř.

„Bitva u Hradce Králové znamenala nejen změnu v poměru sil ve střední Evropě, ale také tisíce zmařených životů, jejichž memento chceme uchovat. Záměr Muzea východních Čech v Hradci Králové, vytvořit novou expozici v Muzeu války 1866, Královéhradecký kraj plně podporuje a jako zřizovatel je i žadatelem a investorem projektu. Věřím, že nová expozice nabídne návštěvníkům jedinečný zážitek,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová.

Muzeum války 1866 se kvůli rekonstrukci expozice uzavře

Expozice bude financována z Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027 (IROP2) a z rozpočtu Královéhradeckého kraje. Předpokládaná hodnota investice do Muzea války 1866 je zhruba 20 milionů korun, přičemž dotace může činit 16 milionů korun. Projekt administruje Centrum rozvoje, investic a inovací Královéhradeckého kraje.

Na přípravě projektového záměru spolupracovali odborníci z Muzea východních Čech v Hradci Králové, jehož je Muzeum války 1866 pobočkou, také s historickými spolky věnujícími se problematice války 1866 a s dalšími subjekty.

Plánovaný termín otevření nové expozice v Muzeu války 1866 je u příležitosti 160. výročí bitvy u Hradce Králové v roce 2026.

*Autorem vizualizace je © Jiří Mašek (st.dio s.r.o.) 2022.