Muzeum východních Čech připravuje moderní digitalizaci krajských sbírek

5. 9. 2023

Muzeum východních Čech v Hradci Králové pořídí pro své digitalizační centrum a pro ostatní krajem zřizovaná muzea a galerie moderní vybavení určené k digitální dokumentaci sbírkových předmětů. Sbírky, které tyto instituce spravují, jsou totiž krajským majetkem. Modernizaci techniky schválila 31. července Rada Královéhradeckého kraje.

Muzeum východních Čech otevře digitální bránu do dějin. Pomůže mu kraj

Tyto investice jsou součástí širšího záměru Muzea východních Čech zajistit ve spolupráci s Královéhradeckým krajem digitální dokumentaci sbírkových předmětů formou fotodokumentace, skenování dvojrozměrných předmětů a fotogrammetrie (3D zachycení) předmětů trojrozměrných. V letech 2023 až 2025 realizuje celkem tři projekty s očekávanými náklady v souhrnné výši 45 milionů korun.

„Těší mě, že se vloni založené digitalizační centrum řadí mezi nejúspěšnější projekty z oblasti digitalizace financované z Národního plánu obnovy. Detailní digitalizace prostřednictvím moderních technologií je potřebná pro dlouhodobé zachování historického dědictví, které různé sbírkové předměty včetně písemných či obrazových materiálů představují. Nakupované technologie výrazně pomohou v jejich evidenci, zatraktivní jejich prezentaci pro širokou veřejnost a velmi usnadní práci výzkumníkům, protože k podrobným fotografiím, skenům i 3D zobrazením umožní dálkový přístup. Digitalizace bude vysoce kvalitní, jednodušší a dostupnější,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí, kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

Projekt obnáší moderní digitalizační vybavení pro Muzeum Náchodska, Regionální muzeum a galerii v Jičíně, Muzeum a galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, Galerii moderního umění v Hradci Králové a Galerii výtvarného umění v Náchodě. Muzeum východních Čech v Hradci Králové pak navíc vybaví své celokrajské pracoviště velkoformátovou a 3D technikou a dalším speciálním vybavením. „Konečně se jak my, tak kolegové z regionů technologicky posuneme do 21. století. Vznikající pracoviště bude patřit mezi nejvyspělejší v České republice,“ doplňuje ředitel hradeckého muzea Petr Grulich, který se uvedené problematice sám dlouhé roky věnuje.

Mimo velkoformátového skeneru se bude jednat například o středoformátové fotoaparáty s vysokým rozlišením pro 3D karusel, ale také o různá zařízení pro zaznamenání i nepatrných detailů. Vznikne také společný krajský datový sklad pro takto digitalizovaná data. Celkem tak v letošním roce Muzeum východních Čech investuje zhruba 18 milionů korun, z čehož přes 14 milionů korun uhradí Národní fond obnovy a zbytek pokryje příspěvek kraje.

Muzeum východních Čech má v řadě oblastí regionální, celokrajskou funkci. Mimo jiné provádí expertní a vědeckou činnost v archeologii, historii a přírodních vědách. Je krajským odborným pracovištěm pro tradiční lidovou kulturu, krajským konzervátorským pracovištěm pro muzea, krajskou mykologickou institucí a plní pro kraj celou řadu dalších, koordinačních rolí.