Nová dálková cyklotrasa propojí tři kraje

23. 2. 2022

Královéhradecký kraj společně s Pardubickým a Olomouckým krajem dlouhodobě jednají o propojení svých území dálkovou cyklotrasou. Poslední jednání za účasti zástupců dotčených obcí z obou východočeských krajů, představitelů krajských samospráv a národního cyklokoordinátora dospělo ke shodě na vedení dálkové cyklotrasy nově označené číslem 8. Do dopravní sítě pro cyklisty ČR se tedy zařadí cyklotrasa číslo 8, která nahradí stávající cyklotrasu číslo 14.

Trasa č. 8 vstupuje na území Královéhradeckého kraje v Českém ráji u Pleskotského mlýna a vede přes Jičín, Nechanice a Hradec Králové do Týniště nad Orlicí, odkud se nivou Tiché Orlice dostane do Pardubického kraje. Z Chocně bude trasa pokračovat v souběhu se stávající dálkovou cyklotrasou číslo 18 až do Ústí na Orlicí, odkud se přes Českou Třebovou a Lanškroun dostane do Olomouckého kraje.

Velmi si cením výsledků spolupráce obou krajů a záměry na další rozvoj bezpečné infrastruktury pro cyklistiku plně podporuji. Věřím, že již letos v létě se na kole projedeme po nově vyznačeném úseku dálkové cyklotrasy číslo osm alespoň do České Třebové,“ uvedl radní Adam Valenta odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací. Jednání se účastnil společně se svým protějškem Alexandrem Krejčířem.

Nová dálková cyklotrasa propojí tři kraje
Radní Královéhradeckého kraje pro regionální rozvoj Adam Valenta a radní Pardubického kraje Alexandr Krejčíř.