Výrava a Jílovice dostanou od kraje mimořádnou dotaci na likvidaci škod po povodních

20. 6. 2016

Mimořádné dotace v celkové výši 600 tisíc korun dvěma povodněmi nejvíce postiženým obcím Výrava a Jílovice schválilo krajské zastupitelstvo. Blesková povodeň zde udeřila 28. května a celkové škody na obecním majetku jsou v řádech milionů korun. Dotace 300 tisíc oběma obcím má sloužit na pokrytí likvidace bezprostředních škod.

Výrava a Jílovice dostanou od kraje mimořádnou dotaci na likvidaci škod po povodních

Poskytnutí mimořádné dotace obcím má jít na provedení nezbytných opatření pro zajištění základního provozu obce, tedy na nutnou bezprostřední likvidaci škod. To znamená například zajištění odvozu komunálního odpadu, úklidu obce, zajištění zdroje pitné vody, zpracování posudků, revize, odběry vzorků vody a půdy a další,“ popsal hejtman Lubomír Franc účel, na který by měly být dotace vyhrazeny.

V obou obcích došlo ke značným škodám na majetku. Výrava vyčíslila škody na soukromém majetku právnických a fyzických osob na více než 34 milionů korun, na obecním majetku jsou pak škody za 5,4 milionu korun. Podle odhadu jen bezprostřední úklid obce po povodni stál necelý půl milion korun. Obec Jílovice vyčíslila škody na obecním majetku na více než 4 miliony korun.

Dotace obcím poskytujeme z krajského rozpočtu částečně z kapitoly životního prostředí a částečně ze zdrojů, které jsou vyčleněny na řešení mimořádných krizových situací. Do budoucna ale chceme diskutovat o možnosti změn podmínek krajského dotačního Programu obnovy venkova. Zde bychom mohli například vyčlenit vždy část prostředků, které by sloužily jako krizová rezerva pro tyto případy lokálních povodní, které jsou poslední dobou čím dál častější,“ doplnil hejtman Franc. Udělení mimořádné dotace schválila už před zastupitelstvem mimořádně i Rada Královéhradeckého kraje.

Následná obnova po lokální povodni byla zahájena ihned jak samotnými obcemi, tak občany. Dotace poslouží ke zpětnému pokrytí prací. Ve Výravě poškodila povodeň 34 rodinných domů, v Jílovicích pak 10 trvale obydlených domů a dalších 16 rekreačních nebo hospodářských nemovitostí. Škody jsou ale i na dalším majetku. Jednalo se například o poškozené propustky, chodníky, hřiště nebo zanesené kanalizace.

Obec Výrava navíc vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc povodní zasaženým občanům. Více informací o veřejné sbírce naleznete zde: http://www.vyrava.cz/verejna-sbirka.