Odborná způsobilost dopravce - termíny zkoušek 2024

23. 4. 2024 Autor: Jana Šafářová

 

Odborná způsobilost dopravce představuje jednu z podmínek pro udělení koncese pro provozování silniční dopravy velkými vozidly. Podmínka odborné způsobilosti je splněna, pokud je odborně způsobilý odpovědný zástupce podnikatele.

Odbornou způsobilost k provozování silniční dopravy pro cizí potřeby velkými vozidly prokazuje žadatel osvědčením o odborné způsobilosti pro provozování dopravy, které vydává příslušný dopravní úřad na základě úspěšně složené zkoušky. Osvědčení o odborné způsobilosti pro provozování dopravy se pak předkládá příslušnému živnostenskému úřadu. Odborná způsobilost představuje soubor odborných znalostí, které se vztahují k provozování silniční dopravy pro cizí potřeby, jakož i schopnost jejich uplatnění při provozování této dopravy.

nákladní dopravy se prokazování odborné způsobilosti vztahuje na dopravu provozovanou vozidly nebo jízdními soupravami, jejichž největší povolená hmotnost přesahuje 3,5 tuny a na provozování mezinárodní silniční dopravy a kabotáže vozidly, nebo jízdními soupravami o největší povolené hmotnosti přesahující 2,5 tuny a nepřesahující 3,5 tuny.

osobní dopravy se prokazování odborné způsobilosti vztahuje na dopravu provozovanou vozidlem určeným pro přepravu více než 9 osob včetně řidiče.

Termíny zkoušek odborné způsobilosti k provozování silniční dopravy pro cizí potřeby - 2024

Zkoušky se uskuteční v budově Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, Regiocentrum Nový pivovar, Pivovarské náměstí 1245, Hradec Králové v počítačové učebně (místnost N1.22).

Zkoušku skládá žadatel před příslušným dopravním úřadem v místě svého trvalého bydliště.

Termín je stanoven jednou měsíčně, začátek od 8.00 hodin.

Termíny zkoušek:

  •  9. ledna 2024
  • 13. února 2024
  • 12. března 2024
  • 16. dubna 2024
  • 14. května 2024
  • 11. června 2024
  • 17. září 2024
  •  8. října 2024
  • 12. listopadu 2024
  • 10. prosince 2024

Přihláška musí mít písemnou formu, zasílá se do datové schrány gcgbp3q, popř. lze doručit osobně nebo zaslat na adresu dopravního úřadu (adresa: Královéhradecký kraj, oddělení dopravy, Pivovarské náměstí 1245, 500 03 Hradec Králové), faxem (fax: 495 817 336) nebo emailem na adresu: posta@khk.cz a musí obsahovat: jméno, příjmení, datum a místo narození, číslo občanského průkazu, rodné číslo, místo trvalého pobytu, druh silniční dopravy (nákladní/osobní) z které chce uchazeč skládat zkoušku. Přihlášku je nutné opatřit podpisem, telefonním číslem a e-mailovou adresou.

Přihlášku lze při splnění požadovaných obsahových náležitostí formulovat volně nebo použít formulář (viz Soubory ke stažení).

Uchazeč je povinen přihlásit se ke zkoušce tak, aby písemná přihláška měla datum podacího razítka podatelny úřadu nejméně 10 dnů před termínem zkoušky. Pokud tento termín nebude ze strany uchazeče dodržen, případně přihláška nebude obsahovat všechny uvedené náležitosti, dopravní úřad si vyhrazuje právo, že uchazeč nemusí být ke zkoušce připuštěn a to i z kapacitních důvodů.

Podrobné informace o zkouškách odborné způsobilosti naleznete zdepopřípadě získáte telefonicky na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje, odboru dopravy.

 

 

Soubory ke stažení